A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/eu-zastava-fb-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Europska unija najviše državljanstava dodijelila građanima Maroka | Politika+
Svijet

BROJKE: Europska unija najviše državljanstava dodijelila građanima Maroka

Kada se gleda po broju stranih rezidenata koji imaju prebivalište zemlje u kojoj su dobili državljanstvo na prvom je mjestu Mađarska.

Piše: PolitikaPlus

Najviše građana koji su stekli državljanstvo neke od 27 zemalja članica EU-a 2011. godine dolazi iz Maroka, zatim Turske, Ekvadora i Indije, a Hrvatska je te godine, kada još nije bila članica, najviše državljanstava odobrila osobama iz Bosne i Hercegovine, zatim iz Argentine, Srbije i Čilea, objavio je u srijedu Eurostat.

Prema tim podacima, 2011. godine državljanstvo neke od 27 država članica steklo je 783.100 osoba, što je za 4 posto manje nego 2010. godine. Do tog smanjenja je došlo zato što su četiri od pet najvećih zemalja članica odobrile 2011. manje državljanstva nego prethodne godine. Velika Britanija je tako odobrila devet posto manje državljanstava, Francuska 20 posto, Španjolska 7 posto i Italija 15 posto. Jedino je u Njemačkoj povećan broj izdanih državljanstava za pet posto. Na tih pet zemalja otpada tri četvrtine odobrenih državljanstava u EU-u.

Hrvatska je 2011. godine odobrila 3300 državljanstava, isto kao i 2010. godine. Od toga 26,3 posto državljanstava izdano je osobama iz Bosne i Hercegovine, 9,5 posto iz Argentine, 9 posto iz Srbije i 8,9 posto iz Čilea.

U EU-u je te godine najviše državljanstava odobreno ranijim državljanima Maroka (64.300 osoba), uglavnom u Francuskoj i Španjolskoj te u Belgiji, Italiji i Nizozemskoj. Slijede Turci, njih 48.900 dobilo je državljanstvo, od njih 58 posto u Njemačkoj, zatim građani Ekvadora (33.700), od kojih je čak 95 posto dobilo španjolsko državljanstvo, te Indijci (31.700 osoba), od kojih je 83 posto dobilo britansko državljanstvo.

Kada se gleda po broju stranih rezidenata koji imaju prebivalište zemlje u kojoj su dobili državljanstvo na prvom je mjestu Mađarska. Na stotinu stranih rezidenata u Mađarskoj je odobreno 9,8 državljanstava, a najveći dio njih, 76,2 posto, imalo je državljanstvo Rumunjske, zatim Srbije, 8,2 posto i Slovačke 2 posto.

Najviše državljanstava na tisuću stanovnika odobrio je Luksemburg.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

maroko, europska unija, BiH