Hrvatska

ISTUP: Plenković organizirao u EP-u raspravu o hrvatskom gospodarstvu

'Ovaj skup pokazao je gdje se Hrvatska nalazi pet mjeseci nakon članstva u ekonomskim i financijskim procjenama i okvirima.'

Piše: PolitikaPlus

HDZ-ov europski zastupnik Andrej Plenković organizirao je u Europskom parlementu raspravu na temu o stanju hrvatskog gospodarstva i izgledima za oporavak s obzirom na ulazak zemlje u Europsku uniju.

"Ovaj skup pokazao je gdje se Hrvatska nalazi pet mjeseci nakon članstva u ekonomskim i financijskim procjenama i okvirima. Hrvatska danas unutar EU-a sudjeluje u usvajanju proračuna EU-a za 2014.godinu, ali mora kroz vlastite reforme i napore osposobiti svoje kapacitete i pripremiti kvalitetne programe kojima će povući novac iz europskih fondova, a hrvatska poduzeća shvatiti da imaju za plasiranje svojih proizvoda na raspolaganju tržište od više od pola milijarde potencijalnih potrošača", rekao je organizator panela Andrej Plenković zaključujući skup na kojem se pored nekoliko europskih zastupnika sudjelovali i predstavnici Komisije, stručnjaci i novinari.

HDZ-ova zastupnica u EP-u Ivana Maletić kritično je govorila o dosadašnjem hrvatskom korištenju fondova, kritizirajući sadašnju vlast za kašnjenje u izradi dokumenata.

"U europskim okvirima Vlada kasni s potrebnim dokumentima, loše koordinira ministarstva, nije donijela strateške dokumente i time onemogućava kvalitetan rad lokalnih jedinica. Vlada ne razumije da su najveće investicije u Hrvatskoj u zadnje dvije godine trebale biti ulaganja u pripremu projekata i to u milijardama kuna", naglasila je zastupnica Maletić.

Predstavnica Europske komisije Elena Reitano predstavila je Komisijine procjene gospodarskog rasta i fiskalne prognoze.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europski parlament, andrej plenkovic, europska unija