Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Brzo otrežnjenje nakon kratkotrajnog uzleta

Crobexi su ponovno utonuli u stagnaciju, uz povratak slabe likvidnosti.

Piše: PolitikaPlus

Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje mirno trgovanje, s obzirom da nema važnijih poslovnih vijesti, dok bi u fokusu investitora mogla biti dionica Diokija, nakon što je jučer nad tom tvrtkom pokrenut stečaj. Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

„Nakon skoka prometa početkom tjedna, ponadali smo se da su se investitori na domaćem tržištu napokon trgnuli, no već jučer uslijedilo je otriježnjenje. Crobexi su utonuli u stagnaciju, uz povratak slabe likvidnosti“

Crobex indeks jučer je oslabio 0,05 posto, na 1.767 bodova. Za toliko se spustio i Crobex10, završivši trgovanje na 992 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 6,13 milijuna kuna, što je oko 23 milijuna manje nego dan prije.

Milijunski promet ostvaren je jedino dionicom HT-a, 1,4 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena pala 0,58 posto, na 171,11 kuna.

Među gubitnicama izdvaja se dionica Diokija, s padom cijene za 9,02 posto, na 11,20 kuna, uz promet od 347,7 tisuća kuna.

Trgovanje tom dionicom obustavljeno je jučer poslijepodne, nakon obavijesti da je zagrebački Trgovački sud donio rješenje o otvaranju stečaja nad Diokijem. Zagrebačka burza potom je obavila izvanrednu reviziju indeksa Crobex, Crobex+ i Crobex industrija iz kojih je dionica Diokija isključena.

„Nakon skoka prometa početkom tjedna, ponadali smo se da su se investitori na domaćem tržištu napokon trgnuli, no već jučer uslijedilo je otriježnjenje. Crobexi su utonuli u stagnaciju, uz povratak slabe likvidnosti“, ističe Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, jučerašnje trgovanje obilježilo je pokretanje stečaja u Diokiju, tvrtki čijom se dionicom proteklih mjeseci znatnije trgovalo. Danas se nastavlja trgovanje tom dionicom.

„Teško da će biti ugodnih iznenađenja u vezi njezine cijene, tim više jer nije pristigla ni najavljivana ponuda strateškog partnera za ulaganje u Dioki grupu“, kaže Nagy.

Kako jutros nema važnijih vijesti, Nagy očekuje nastavak stagnacije na domaćoj burzi.

A na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, dok je u fokusu ulagača bio tehnološki sektor koji je u dosadašnjem dijelu godine zaostajao za rastom ostalih sektora.

Dow Jones ojačao je 0,15 posto, na 16.097 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,25 posto, na 1.807 bodova, a Nasdaq indeks 0,67 posto, na 4.044 boda.

Kako se danas u SAD-u ne radi zbog Dana zahvalnosti, obujam trgovanja jučer je bio vrlo mršav jer su mnogi ulagači već uzeli slobodne dane.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer su ulagače ohrabrili novi rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu.

„Burzovni indeksi na inozemnim burzama i dalje probijaju rekorde, te se čini da imaju čvrst temelj za daljnji uspon. Ipak, valuacije su već postale skupe, pa je moguć pritisak na prodaju dionica, no vjerojatno ne prije iduće godine, jer bi se tek tada mogla raspetljati priča oko monetarnih poticaja u SAD-u, a počet će pristizati i poslovni rezultati kompanija“, zaključuje Nagy.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobex, zagrebačka burza, tamas nagy