A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gay-brak-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Engleska crkva gay brakovima do otvorenijeg pristupa homoseksualnosti | Politika+
Svijet

PRIJEDLOG: Engleska crkva gay brakovima do otvorenijeg pristupa homoseksualnosti

Iako se gay parovi i dalje neće moći legalno vjenčati u anglikanskoj crkvi, svećenici će službeno moći dopustiti gay i lezbijskim parovima da brak i partnerstvo obilježe crkvenim obredom.

Piše: PolitikaPlus

Svećenici Engleske crkve moći će udijeliti blagoslov istospolnim brakovima, stoji u dugoočekivanim prijedlozima kojima crkva usvaja otvoreniji, i sporan, pristup homoseksualnosti.

Iako se gay parovi i dalje neće moći legalno vjenčati u anglikanskoj crkvi, svećenici će službeno moći dopustiti gay i lezbijskim parovima da brak i partnerstvo obilježe crkvenim obredom.

Kritičari su oštro osudili prijedlog tvrdeći da je u suprotnosti s učenjem crkve o spolnosti.

To je jedna od 18 preporuka radne skupine osnovane prije dvije godine uslijed rastućih napetosti oko odnosa crkve prema homoseksualnim vjernicima i svećenstvu, no mogle bi proći još dvije godine dok ne postanu službena politika.

Ocijenivši da se radilo o osjetljivim pitanjima, voditelj skupine Joseph Pilling rekao je da je crkva morala uzeti u obzir brze društvene promjene i odgovoriti na zabrinutost crkvenih vođa zbog pada broja vjernika i nesposobnosti crkve da privuće mlađe ljude.

Britanski parlament usvojio je ove godine nove zakone kojima se od 2014. legaliziraju istospolni brakovi, nakon što su 2005. legalizirana istospolna partnerstva, a crkva je ukinula zabranu da gay svećenici ne mogu postati biskupi.

"Možete crkvu učiniti hladnim mejstom za gayeve i lezbijke...ili ju možete učiniti toplijim i otvorenijim mjestom", rekao je Pilling na konferenciji za novinare.

"Od svećenika se takvi obredi neće zahtjevati i njima se neće potvrđivati istospolni brakovi bez značajnih promjena zakona", istaknuo je Pilling.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

homoseksualnost, engleska, crkva, brak