Hrvatska

ODJECI: Berliner Zeitung o ishodu referenduma: Hrvatska je bila Zapad istoka, sad želi biti Istok zapada

Javljeno je kako je to rezultat 'velikog utjecaja crkve' na birače u Hrvatskoj - primjedba koja u njemačkoj javnosti nipošto nema pozitivno značenje.

Piše: Deutsche Welle
Čak i njemački mediji koji su zagovornici alternativnih životnih zajednica u prvim izvješćima veoma objektivno i suzdržano javljaju ishod rezultata referenduma u Hrvatskoj. Na portalu queer.de tek javljaju kako je u "balkanskoj zemlji stanovništvo odlučilo zabraniti homoseksualnim parovima stupiti u brak" i kako je to ishod referenduma kojeg je prije svega potakla i podržala tamošnja Katolička crkva. Taj portal objavljuje i fotografiju pape Franje koji potpisuje majicu pripadnicima pokreta "U ime obitelji" i koja će razočarati mnoge građane Njemačke koji polažu velike nade u novog Papu.

Već su kasni dnevnici njemačkih javnih televizija ove nedjelje (1.12.) objavili prilog o ishodu referenduma u Hrvatskoj. Naravno, to nije bilo objavljeno na istaknutom mjestu, ali je pred kraj emisije ipak spomenuto kako su se građani nove članice Europske unije "uvjerljivom većinom" izjasnili da u Ustavu te zemlje bude navedeno kako je brak životna zajednica muškarca i žene. Javljeno je tek kako je to rezultat "velikog utjecaja crkve" na birače u Hrvatskoj - primjedba koja u njemačkoj javnosti nipošto nema pozitivno značenje, piše Deutsche Welle.

I najznačajnija njemačka novinska agencija DPA je objavila vijest da
su "katolici u Hrvatskoj postigli uvjerljivu pobjedu" i da je "katolički model braka uspio ući u Ustav". Doduše, ista agencija javlja i da je odaziv na referendum od samo 38% postigao novi negativni rekord, a javlja se i o naslovnici hrvatskog portala index.hr koji je pod kukastim križem u hrvatskim bojama objavio kako se "65% građana odlučilo za diskriminaciju".

Čak i njemački mediji koji su zagovornici alternativnih životnih zajednica u prvim izvješćima veoma objektivno i suzdržano javljaju ishod rezultata referenduma u Hrvatskoj. Na portalu queer.de tek javljaju da je u "balkanskoj zemlji stanovništvo odlučilo zabraniti homoseksualnim parovima stupiti u brak" i kako je to ishod referenduma kojeg je prije svega potakla i podržala tamošnja Katolička crkva. Taj portal objavljuje i fotografiju pape Franje koji potpisuje majicu pripadnicima pokreta "U ime obitelji" i koja će razočarati mnoge građane Njemačke koji polažu velike nade u novog Papu.

Bobert Mappes-Niediek u Berliner Zeitungu svoj komentar o referendumu u Hrvatskoj naslovljava s "Istok Zapada". Podsjeća da je posvuda na istoku kontinenta homoseksualnost danas postala tema oko koje se uzbuđuju duhovi i kako zapravo to nije oduvijek bilo tako: "Za vrijeme komunizma su tamošnji zakoni često bili liberalniji nego na Zapadu, a i među građanima je vjerojatno bilo više tolerancije nego u malograđanskoj Zapadnoj Europi poslijeratnog razdoblja."

"Hrvatska je do sad bila zapad Istoka, nigdje se nije toliko isticala zapadna kultura kao u toj zemlji", piše komentator Berliner Zeitunga, "Od kako je 1. srpnja pristupila EU, postala je istok Zapada. Kako se čini, ovdje su odlučni i tu ulogu igrati s podjednakim samopouzdanjem".

Mappes-Niediek citira i protivnike referenduma među kojima su hrvatska vlada i liberalni intelektualci koji upozoravaju da se Hrvatska ovim referendumom "svrstava u istu liniju sa zemljama poput Bjelorusije, Mađarske i Srbije". Komentator prenosi da "hrabra vlada" barem želi donijeti zakon o istospolnim zajednicama, ali svoj komentar zaključuje riječima kako će "biti napeto promatrati ishod ove bitke".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

njemački mediji, referendum, u ime obitelji