Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Zbog mogućeg preuzimanja zaustavljeno trgovanje dionicama Jadranke

Piše: PolitikaPlus

U nedostatku poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarstva, i danas se na Zagrebačkoj se burzi očekuje oprezno trgovanje, pri čemu bi Crobexi mogli stagnirati, a i promet bi mogao ostati mršav. Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

„S obzirom da zasad nema nikakvih poticajnih vijesti iz domaćeg poslovnog okruženja, očekujem danas nastavak opreznog trgovanja na domaćem tržištu“

Crobex indeks oslabio je jučer 0,29 posto, na 1.767 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,02 posto, na 993 boda. Redovni promet dionicama iznosio je svega 3,3 milijuna, što je gotovo upola manje nego u petak i najniža razina prometa u ovoj godini.

„S obzirom da zasad nema nikakvih poticajnih vijesti iz domaćeg poslovnog okruženja, očekujem danas nastavak opreznog trgovanja na domaćem tržištu“, ističe Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Mediji su jučer objavili da je Vlada produljila rok za podnošenje ponuda za HPB do 9. prosinca, dok je rok za podnošenje ponuda za Croatia osiguranje produljen do 16. prosinca.

Jutros je, pak, Zagrebačka burza obustavila trgovanje dionicama Jadranke, zbog toga što je za društvo Beta Ulaganja nastala obveza preuzimanja te turističke tvrtke.  Kako se navodi u obavijesti Bela Ulaganja, tvrtka je stekla 166.839 dionica Jadranke, što čini 50,18 posto upisanog temeljnog kapitala, te je nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje.

Dionice su stečene po cijeni od 700 kuna, a Beta ulaganja najavljuje da će u zakonom propisanim rokovima objaviti ponudu za preuzimanje po spomenutoj cijeni. Zadnja cijena dionice Jadranke 28. studenoga iznosila je 515 kuna. Obustava trgovanja trajat će do podneva, kako bi investitori imali dovoljno vremena upoznati se s informacijama o tome.

A na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi pali jer ulagači ne pronalaze razloga za kupnju dionica, nakon osam tjedana neprestanog rasta njihovih cijena, a pod najvećim su se pritiskom našli trgovački i rudarski sektor.

Dow Jones oslabio je 0,48 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,27, a Nasdaq indeks 0,36 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer se ulagači plaše da bi američki Fed mogao smanjiti poticajne monetarne mjere prije nego što se mislilo.

„Na svjetskim burzama ponovno je u fokusu monetarna politika Feda, a za nove smjernice iščekuje se objava podatka o zaposlenosti u SAD-u u studenome. Procjenjuje se da će podaci s tržišta rada biti dobri, što će još više poduprijeti očekivanja o skorašnjem smanjenju monetarnih poticaja Feda najvećem svjetskom gospodarstvu“, zaključuje Harambašić Nereau.