Mojbiz

PROCJENE: Nastavlja se višegodišnji trend rasta nezaposlenosti i pada ukupne potrošnje

Tijekom ljetnih mjeseci pad je bio zaustavljen.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u listopadu, a makroekonomisti očekuju pad potrošnje drugi mjesec zaredom, i to veći nego u rujnu.

Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku očekuju pad potrošnje u listopadu u odnosu na isti lanjski mjesec za 1,5 posto. Njihove procjene pada kreću se u rasponu od 0,8 do 3,5 posto.

Tijekom ljetnih mjeseci promet u trgovini na malo podržavala je potrošnja turista, no nakon četiri mjeseca neprestanog rasta, u rujnu je promet u maloprodaji neočekivano pao za 0,5 posto.

„Očekujemo nastavak nepovoljnih trendova u trgovini na malo nakon završetka središnje turističke sezone. Na takve trendove ukazuje smanjenje zaposlenosti i realnih neto plaća, kao i izostanak oporavka potražnje za kreditima od strane kućanstava“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Od rujna je ponovno započeo trend rasta broja nezaposlenih, a pada zaposlenosti, što zajedno sa stagnacijom plaća, negativno utječe na potrošnju.

Današnji podatak važan je i zbog toga što će to biti jedna od prvih naznaka o kretanju bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromjesečju, nakon što je prošlog tjedna objavljeno da je u trećem kvartalu BDP pao za 0,6 posto, već osmi kvartal zaredom.

Prošloga je tjedna objavljeno i da je industrijska proizvodnja u listopadu pala oštrih 3,4 posto, što pokazuje da su se negativni trendovi u industriji nastavili i na početku četvrtog tromjesečja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NEZAPOSLENOST, DZS, POTROŠNJA