Hrvatska

JASNO I GLASNO: Tomislav Karamarko protiv referenduma o ćirilici!

'Njime bi se smanjila stečena prava manjina na koja se Hrvatska obvezala ulaskom u EU.'

Piše: PolitikaPlus
Karamarko je ocijenio da do inicijative, "gužve i konfuzije" ne bi došlo da je vlada poštivala članak 8. ustavnog zakona koji kaže da se manjinska prava moraju primjenjivati sa svrhom snošljivosti i dijaloga između manjina i većinskog hrvatskog naroda.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko usprotivio se u petak održavanju referenduma o ćirilici, jer bi se njime smanjila stečena prava manjina na koja se Hrvatska obvezala ulaskom u EU.

 

"Mi nismo za smanjivanje prava koje imaju nacionalne manjine iz jednostavnog razloga jer su to stečena prava i u trenutku ulaska u EU ona su bila aktivna", rekao je Karamarko novinarima u Zagrebu.

 

Inicijator referenduma, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio je 650.000 potpisa za raspisivanje referenduma o izmjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnim manjina po kojoj bi pravo na ravnopravnu uporabu jezika i pisma ostvarivala ona manjina koja čini najmanje polovinu stanovnika jedinice lokalne samouprave, a ne 30 posto kako je regulirano ustavnim zakonom.

 

Karamarko je ocijenio da do inicijative, "gužve i konfuzije" ne bi došlo da je vlada poštivala članak 8. ustavnog zakona koji kaže da se manjinska prava moraju primjenjivati sa svrhom snošljivosti i dijaloga između manjina i većinskog hrvatskog naroda.

 

"Taj nam je referendum apsolutno nepotreban. Da vlada poštuje članak 8. taj referendum ne bi bio potreban", rekao je predsjednik HDZ-a i predložio kompromis između vlade i vukovarskog stožera.

 

"Pozivamo vladu da ispoštuje članak 8. i ja sam siguran da će ovi ljudi iz stožera povući zahtjev za referendum. To bi bio kompromis", istaknuo je Karamarko.

 

Upitan zašto je on potpisao peticiju za raspisivanje referenduma, odgovorio je da je to učinio iz revolta, kao građanin, "bez medija i bez odijela".

 

"Potpisao sam iz revolta, zbog situacije u kojoj vlada ne poštuje zakone. Da je ispoštivan članak 8. ne bi se postavljale ploče, ne bi se dogodile nepotrebne međunacionalne napetosti", rekao je Karamarko.

 

Arogantnom je ocijenio izjavu premijera Zorana Milanovića da se referendum o ćirilici neće održati dok je on predsjednik vlade. "Iz toga iščitavam arogantan stav u komunikaciji s javnošću. On ne treba tako razgovarati. Vidjet ćemo kako će se vlada dalje ponijeti", rekao je Karamarko.


REFERENDUMSKE ZAMKE
Stožer prikupio 650.000 potpisa za referendum! Ima li Milanović pravo tome se suprotstaviti? >>

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ćirilica, referendum, tomislav karamarko, vukovar