Hrvatska

KRITIKE: Liberali u EU parlamentu: Odluke na referendumu u RH su diskriminatorne

'Čini se da su političke snage koje su podržale referendum izabrale kratkoročne koristi na štetu načela i vrijednosti.'

Piše: PolitikaPlus

Zastupnički klub liberala u Europskom parlamentu (ALDE) ocijenio je u petak da su ustavne promjene u Hrvatskoj nedavno izglasane na referendumu o definiciji braka diskriminatorne i da su političke snage koje su podržale referendum izabrale kratkoročne koristi na štetu načela i vrijednosti.

"Mi, skupina ALDE primamo na znanje nedavni referendum u Hrvatskoj o promjeni ustava. Dogovorene promjene su diskriminatorne po svojoj naravi i unose nepotrebnu konfrontaciju u temeljna načela ljudskih prava i nediskriminacije. Čini se da su političke snage koje su podržale referendum izabrale kratkoročne koristi na štetu načela i vrijednosti", kaže se u priopćenju europskih liberala.

"U tom pogledu, ALDE snažno podupire potez vlade općenito i posebice Hrvatske narodne stranke za prihvaćanje zakona o registriranom partnerstvu. Donošenje toga zakona ispravilo bi dvosmislenost i uvjerilo u čvrstu privrženost Hrvatske temeljnim pravima kao što je navedeno u europskoj pravnoj stečevini", kaže se u priopćenju zastupničke skupine europskih liberala

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

U IME OBITELJI, EUROPSKI PARLAMENT, LIBERALI, ALDE, REFERENDUM