A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dragutin-lesar-110.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dragutin Lesar pisao Ustavnom sudu zbog ćirilice: Zaustavite referendum i spriječite produbljivanje podjela! | Politika+
Hrvatska

OTVORENO PISMO: Dragutin Lesar pisao Ustavnom sudu zbog ćirilice: Zaustavite referendum i spriječite produbljivanje podjela!

Uputio je otvoreno pismo Ustavnom sudu od kojeg traži hitno očitovanje o mogućem referendumu o ćirilici.

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika Hrvatskih laburista - Stranke rada, Dragutin Lesar, uputio je otvoreno pismo Ustavnom sudu od kojeg traži hitno očitovanje o mogućem referendumu o ćirilici, za kojeg je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, kako tvrde, prikupio dovoljno potpisa.

Predmet: Otvoreno pismo - poziv na očitovanje Ustavnog suda povodom inicijative za raspisivanje referenduma o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina

"U svom Priopćenju o narodnom ustavotvornom referendumu o definiciji braka broj: SuS-1/2013 od 14.11.2013. godine, Ustavni sud u točki 5. navodi, između ostalog, kako se svojim općim nadzornim ovlastima, temeljenim na čl. 125. alineji 9. Ustava RH i čl. 2. st. 1. u vezi s čl. 87. alinejom 2. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, smije koristiti kada utvrdi formalnu i/ili materijalnu protuustavnost referendumskog pitanja koja prijeti narušavanjem strukturalnih obilježja hrvatske ustavne države, to jest njezina ustavnog identiteta, uključujući najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske navedene u člancima 1. i 3. Ustava Republike Hrvatske.

Građanska inicijativa koja je u razdoblju 17.11.-01.12.2013. godine prikupljala potpise za raspisivanje državnog referenduma s pitanjem: "Jeste li `za` ili `protiv` da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice?" objavila je da je prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma.

Budući da se navedeno referendumsko pitanje odnosi na prava pripadnika svih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, te da se njime može ugroziti načelo nacionalne ravnopravnosti zajamčeno čl. 3. Ustava RH, zakonskim propisima kao i Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, javno pozivamo Ustavni sud da iskoristi svoje opće nadzorne ovlasti i očituje se o ustavnosti ove inicijative ne čekajući daljnje postupanje građanske inicijative ili Hrvatskog sabora. Reagiranjem Ustavnog suda izbjeglo bi se daljnje produbljivanje društvenih podjela, radikalizacija političkih odnosa, stvaranje atmosfere napetosti i povećanje nepovjerenja građana u institucije političkog sustava.

Imajući u vidu postojeće manjkavosti ustavnog i zakonskog rješenja instituta referenduma, držimo da je nužno da se Ustavni sud po ovom pitanju očituje u što skorijem roku".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

referendum, dragutin lesar, vukovar