Burze

WALL STREET: Američki ulagači strahuju: Što je gospodarstvo snažnije, to će prije Fed smanjiti poticaje

''Cijene su dionica dosegnule rekordne razine uz puno optimizma, pa je normalno za očekivati predah, makar i kratak.''

Piše: PolitikaPlus

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer bi jačanje američkog gospodarstva moglo navesti Fed na smanjenje poticajnih monetarnih mjera prije nego što se mislilo.

„Što je gospodarstvo snažnije, to će prije Fed smanjiti poticaje. A to je negativno za tržište. Uz to, cijene su dionica dosegnule rekordne razine uz puno optimizma, pa je normalno za očekivati predah, makar i kratak“

Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,4 posto, na 16.020 bodova, a S&P 500 indeks 0,04 posto, na 1.805 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,07 posto, na 4.062 boda.

Nakon osam tjedana neprestanog rasta, na Wall Streetu su cijene dionica pale jer svi posljednji podaci ukazuju na jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva, pa se ulagači plaše da bi američka središnja banka mogla smanjiti poticajne monetarne mjere prije nego što se mislilo.

U studenome je broj zaposlenih porastao za 203.000, oko 20.000 više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala sa 7,3 na 7 posto, najnižu razinu u pet godina.

Nastavak oporavka tržišta rada potaknuo je nagađanja kada bi Fed mogao početi smanjivati programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno.

Najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste, no pitanje je ne bi li se rast usporio ako Fed smanji poticajne programe, kojima ubrizgava svježi, jeftini novac na financijska tržišta kako bi potaknuo kreditiranje i rast.

Uz to, Fedove poticajne monetarne mjere već su dulje vrijeme glavni pokretači rasta cijena dionica, pa se ulagači plaše da bi njihovim smanjenjem tržište izgubilo podršku.

„Što je gospodarstvo snažnije, to će prije Fed smanjiti poticaje. A to je negativno za tržište. Uz to, cijene su dionica dosegnule rekordne razine uz puno optimizma, pa je normalno za očekivati predah, makar i kratak“, kaže Bruce McCain, strateg u Key Private Bank.

I niz drugih podataka ukazuje na jačanje američkog gospodarstva. Prema drugoj procjeni, rast bruto domaćeg proizvoda ubrzao je u trećem tromjesečju na 3,6 posto, što je njegov najveći rast od prvog kvartala prošle godine i veći od očekivanih 3 posto.

Kako se čini da je gospodarstvo u zamahu, ponešto su splasnule bojazni ulagača da bi se njegov rast usporio ako američka središnja banka smanji poticajne monetarne mjere.

Među najvećim je gubitnicima prošloga tjedna bio trgovački sektor jer dosad objavljeni podaci pokazuju da je na početku blagdanske 'shopping' groznice potrošnja Amerikanaca nešto slabija nego lani.

„Podaci iz trgovina zasad su miješani. No, do kraja blagdanske potrošačke groznice još je dosta vremena i vjerujem da će prodaja biti bolja nego lani jer je tržište ove godine raslo, pa ljudi imaju više novca za potrošiti“, kaže Joseph Tanious, strateg u fondu J.P. Morgan Asset Management.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE oslabio je 1,5 posto, na 6.551 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,5 posto, na 9.172 boda, a pariški CAC 3,9 posto, na 4.129 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 2,3 posto, 15.299 bodova. To je njegov prvi tjedni pad nakon mjesec dana neprestanog rasta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

WALL STREET, DOW JONES, S&P 500, NASDAQ