A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/eads-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Francuska i Njemačka žestoko kritiziraju EADS zbog najave 5800 otkaza | Politika+
Tvrtke

'PREUSTROJ': Francuska i Njemačka žestoko kritiziraju EADS zbog najave 5800 otkaza

''Za Francusku to nikada neće biti prihvatljivo.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Europski zrakoplovni div EADS planira u iduće više od tri godine ukinuti ukupno 5.800 radnih mjesta u Europi, što je naišlo na žestoke kritike u Njemačkoj i Francuskoj, inače vodećim dioničarima koncerna.

"Za Francusku to nikada neće biti prihvatljivo jer bi bilo neprihvatljivo da kompanija poput Airbusa ili EADS-a smanjuje broj radnika iako još ima kapaciteta da prebaci na drugo mjesto one koje gube posao"

Ukidanje radnih mjesta sastavni je dio velikog preustroja koji je postao nužan zbog naglog pada narudžbi. Otkazi će pogoditi zaposlene u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji, navela je kompanija u jučer objavljenom priopćenju.

Prema objavljenim podacima najveći teret otkaza snosit će njemački pogoni gdje će biti ukinute dvije tisuće radnih mjesta, u odnosu na 1.260 planiranih za gašenje u Francuskoj, 557 u Španjolskoj i 450 i Velikoj Britaniji.

Plan uključuje tisuću do 1.450 nedobrovoljnih otkaza te neproduljivanje ugovora za 1.300 radnika zaposlenih na određeno vrijeme.

Dva najveća EADS-ova dioničara, Njemačka i Francuska, kritizirala su planirane otkaze.

"Pozivamo zrakoplovnu kompaniju da bude što je moguće pažljivija i socijalno osjetljivija pri ukidanju radnih mjesta i pretpostavljamo da smanjenja neće biti nesrazmjerna na štetu njemačkih pogona", priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva.

Francuska pak ne prihvaća nedobrovoljne otkaze.

"Ta kompanija posluje s dobiti... i ako se želi restrukturirati i prilagoditi, u redu. No, obvezna je također... prilagoditi mjere kako bi izbjegla nedobrovoljne otkaze", naglasio je francuski ministar rada Michel Sapin.

"Za Francusku to nikada neće biti prihvatljivo jer bi bilo neprihvatljivo da kompanija poput Airbusa ili EADS-a smanjuje broj radnika iako još ima kapaciteta da prebaci na drugo mjesto one koje gube posao", pojasnio je Sapin u razgovoru za radio Europe 1.

Ove je godine EADS u pregovorima s vladama-dioničarima koje zajedno kontroliraju 28 posto njegova kapitala izborio veću neovisnost u poslovnim odlukama. Vlade pak i dalje imaju pravo veta u pitanjima vezanim za nacionalnu sigurnost.

Izvršni direktor koncerna Tom Enders upozorio je da koncern mora nešto poduzeti s obzirom na smanjene proračune europskih zemalja za obranu i oštru konkurenciju i slabe narudžbe na tržištu zrakoplova.

"Moramo unaprijediti našu konkurentnost u sektorima vojne opreme i zrakoplovstva, i to odmah", istaknuo je Enders. "Zbog pada na tradicionalnim tržištima hitno moramo osigurati bolji pristup međunarodnim klijentima na tržištima u razvoju", pojasnio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zrakoplovna industrija, otkazi, airbus, EADS