Hrvatska

REAKCIJA: Stožer o akciji protiv referenduma: Nadamo se da vlast neće isključiti direktnu demokraciju!

Sve oči uprte u Sabor.

Piše: Vanja Deželić

U Nacrtu promjena Ustava zadržan je prijedlog da za raspisivanje referenduma treba skupiti 200 tisuća potpisa umjesto sadašnjih deset posto od ukupnog broja birača, a ograničavaju se i teme o kojima se može raspisati referendum, što znači da bi Stožer za obranu hrvatskog Vukovara mogao ostati "kratkih rukava".

Ne postoji pravna praksa vezano uz referndumska pitanja pa će biti raznih tumačenja i sve će ovisiti o Saboru. Sigurni smo i da postoji određena manipulacija kako bi se sve spriječilo, ali nadamo se da će sve vezano uz naše zahtjeve o raspisivanju referenduma biti obznanjeno u razumnom roku.

Uvažava se kvota prihvaćenosti referendumskog pitanja, pa slijedom toga za uspješnost referenduma o promjeni Ustava, odnosno akata koji se u Hrvatskom saboru donose dvotrećinskom većinom, trebat će se izjasniti više od 50 posto od ukupnog broja birača, za akte koji se donose natpolovičnom većinom 40 posto, a za "obične" zakone 25 posto.

Odbor se suglasio da se Ustavni zakon o provedbi Ustava treba donijeti u roku tri mjeseca nakon izmjena Ustava, a ne šest mjeseci, kako je ranije predloženo. Odlučio je i da odredba o nezastarijevanju teških ubojstava stupa na snagu 1. siječnja 2014.

- Ne postoji pravna praksa vezano uz referndumska pitanja pa će biti raznih tumačenja i sve će ovisiti o Saboru. Sigurni smo i da postoji određena manipulacija kako bi se sve spriječilo, ali nadamo se da će sve vezano uz naše zahtjeve o raspisivanju referenduma biti obznanjeno u razumnom roku, a ne za mjesec dana - kaže nam Vlado Iljkić iz Stožera.

Pod 'manipulacijama' misle na priče o gušenju prava nacionalnih manjina u cijeloj Hrvatskoj, što su u Stožeru demantirali jasno se pozivajući na ono što već postoji u zakonima i potpisanim međunarodnim ugovorima, o čemu smo na PolitikaPlus nedavno pisali >>. Ali svi ti argumenti nemaju mnogo šansi doprijeti do potrebnih ušiju, ponajviše zbog politizacije.

Vlado Iljkić: 'Referendum o ćirilici' ne oduzima stečena prava manjina! >>

- Nadamo se da će bez obzira na to sve Zakon o referendumu ostati nepromijenjen i da direktna demokracije neće biti "ugašena". Građani imaju pravo na peticije, neposlih, prosvjede i taj najvažniji dio - referendum. Zna se da direktnom demokracijom građani mogu reagirati ako osjete da izabrana vlast ne radi dobro - ističe Iljkić.

Za kraj poručuje da svako ograničavanje prava nije dobro i da odašilje krivu poruku.

- Nadam se da nam neće oduzeti mogućnost da reagiramo...

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

referendum o ćirilici, vukovar, zakon, referendum