A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/peugeot-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Posrnuli proizvođač automobila Peugeot Citroen otpisuje 1,1 milijardu eura | Politika+
4kotača

SPAS: Posrnuli proizvođač automobila Peugeot Citroen otpisuje 1,1 milijardu eura

'Za taj će iznos biti umanjeni godišnji konsolidirani rezultati, ali neće uključivati gotovinu.'

Piše: PolitikaPlus

Posrnuli francuski proizvođač automobila Peugeot Citroen objavio je da će biti prisiljen otpisati oko 1,1 milijardu eura godišnje dobiti zbog pogoršanog stanja na tržištu i nepovoljnih valutnih tečajeva u Rusiji i Latinskoj Americi.

"Otpis bi mogao iznositi 1,1 milijardu eura i za taj će iznos biti umanjeni godišnji konsolidirani rezultati, ali neće uključivati gotovinu", priopćeno je iz Peugeota.

Samo u prvoj polovini godine kompanija je izgubila 426 milijuna eura zbog oštrog urušavanja prodaje na najvećem tržištu, onom europskom.

Stoga su pokušali ostvariti rast u drugim dijelovima svijeta, poput Kine i Argentine ali su danas objavili da su valutni tečajevi bili nepovoljni.

Promjena tečaja eura prema ostalim valutama, uključujući brazilski real, argentinski peso i rusku rublju, za jedan postotni bod "smanjit će u sadašnjim tržišnim uvjetima operativnu dobit automobilskog odjela za 80 milijuna eura".

U Peugeotu su također potvrdili da pregovaraju s drugim po veličini kineskim proizvođačem automobila Dongfeng Motorom o mogućoj kapitalnoj injekciji. Pregovori su tek u početnoj fazi, ističu u francuskoj kompaniji.

Dongfeng je s Peugeotom već osnovao zajedničku kompaniju u Kini a već mjesecima kruže glasine da dvije kompanije pregovaraju o mogućem ubrizgavanju kapitala u francuskog gubitaša.

U odvojenom je priopćenju Peugeot ustvrdio da je američki div GM spreman poduprijeti ulazak novog dioničara. GM je vlasnik oko sedam posto udjela u Peugeotu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

automobil, citroen, peugon