A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gordan-maras-80.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Maras zadovoljan ostvarenim rezultatima u dvije godine mandata | Politika+
Mojbiz

OSVRT: Maras zadovoljan ostvarenim rezultatima u dvije godine mandata

'Malo i srednje poduzetništvo bilježi rast u ove dvije godine - mali, ali siguran.'

Piše: Hina
Potkrijepio je to i podacima o rastu zapošljavanja u malom gospodarstvu u 2012. u odnosu na godinu ranije za 1,2 posto, rastu izvoza od 11,18 posto, investicija u dugotrajnu imovinu za 36,5 posto, rastu dobiti malog gospodarstva za 8,09 posto.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras zadovoljan je radom Ministarstva u prve dvije godine mandata tijekom kojih malo gospodarstvo bilježi rast.

Malo i srednje poduzetništvo bilježi rast u ove dvije godine - mali, ali siguran, kazao je Maras koji je danas na konferenciji za novinare predstavio rezultate rada svog ministarstva u dvije godine mandata.

Potkrijepio je to i podacima o rastu zapošljavanja u malom gospodarstvu u 2012. u odnosu na godinu ranije za 1,2 posto, rastu izvoza od 11,18 posto, investicija u dugotrajnu imovinu za 36,5 posto, rastu dobiti malog gospodarstva za 8,09 posto.

Istaknuo je i kako je poslovanje u Hrvatskoj jednostavnije nego prije dvije godine, kako su porezna opterećenja za poduzetnike manje, novi je zakon o obrtu omogućio obrtnicma veću sigurnost poslovanja, povećani su poticaji za malo i srednje poduzetništvo, a najavljuje i da će ti poticaji biti još veći zahvaljujući sredstvima iz EU.

Kriza u Hrvatskoj još uvijek traje, a s izlaskom iz krize i poduzetnici će moći lakše i bolje koristiti sve benificije koje su ostvarene u prve dvije godine mandata, rekao je Maras.

Iznoseći podatke o rezultatima rada Ministarstva, uz ostalo je naveo kako je u Poduzetničkom impulsu 2013. zaprimljeno 4.299 zahtjeva, odobreno je 1.765 potpora, više od 80 posto potpora odnosi se na ulaganja u strojeve, opremu, postrojenja i nove tehnologije, a 82 korisnika potpora povećalo je izvoz.

U 2012. i 2013. je, kaže Maras, kroz Poduzetnički impuls sačuvano 5.300 radnih mjesta i otvoreno 10.500 novih radnih mjesta.

Maras je iznio i podatke da su od 2007. do 2012. mali i srednji poduzetnici ostvarili investicijske projekte u vrijednosti od 3,9 milijardi kuna i pritom otvorili 4.000 radnih mjesta, a samo u ovoj godini, nakon donošenja novog zakona, podnijeli su 173 zahtjeva za poticaje za investicijske projekte ukupno vrijedne 5,8 milijardi kuna, čijom će se realizacijom otvoriti više od 3.000 novih radnih mjesta.

U idućih šest godina više od 100 milijuna eura iz EU fondova bit će namijenjeno za inovacije, a gotovo milijarda eura za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, pa Maras poziva poduzetnike da se javljaju na natječaje.

Govoreći o planovima za iduću godinu, Maras je najavio da će prijedlog poduzetničkog impulsa 2014. na Vladi biti u siječnju, a prvi natječaji se očekuju u veljači.

Najavio je i izmjene zakona o poticanju malog gospodarstva kako bi se dodatno rasteretili poduzetnici, donošenje strategije razvoja ženskog poduzetništva, izgradnju središnjeg informacijskog sustava malog gospodarstva, donošenje strategije razvoja zadruga, zakona o pogrebničkoj djelatnosti i o dimnjačarstvu, itd.

Upitan kako komentira prijedlog Hrvatske obrtničke komora za pokretanje postupka ocjene ustavnosti odredbi Zakona o obrtu kojim je, po njihovu mišljenju, obrtnik diskriminiran u odnosu na pravnu osobu, Maras je kazao kako svatko ima pravo podnijeti tužbu Ustavnom sudu, no njemu je bitno da zakon donosi veću sigurnost obrtnicima u poslovanju. Ima toliko stvari i toliko se ljudi javlja da su ta rješenja bila potrebna, da mi taj 'mali šum' HOK-a uopće ne smeta, rekao je Maras.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarstvo, vlada, gordan maras