A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kukuriku-vlada-ilustracija-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kukuriku: Kako su nas prevarili i što je ostalo od obećanja | Politika+
Ivan Klarić

KOLUMNA IVANA KLARIĆA: Kukuriku: Kako su nas prevarili i što je ostalo od obećanja

Imali su dvije godine za saniranje štete i za pokretanje gospodarstva, ali to se nije dogodilo. Dvije godine bačeno je doslovno u vjetar.

Piše: Ivan Klarić

Podrška je velika, ali nije apsolutna. Imamo obveze prema svima, poštujemo tuđi svjezonator i naše političke suparnike, ne neprijatelje niti protivnike. Pozvat ćemo na suradnju sve one kojima je Hrvatska u srcu i koji imaju ideje, nećemo to raditi na prijetvoran način, nego potpuno otvoreno, govorio je u izbornoj noći slaveći pobjedu Kukuriku koalicije predsjednik SDP-a i svježe izabrani premijer Zoran Milanović.

Sve to događa se u trenucima kada Hrvatska diše na škrge - opterećena krizom, visokom stopom nezaposlenosti i manjkom investicija. A za to je kriva ova Vlada. Vrijeme kada su se mogli vaditi na HDZ-ove kosture iz ormara davno je već prošlo i to im više ne može biti opravdanje. Imali su dvije godine za saniranje štete i za pokretanje gospodarstva, ali to se nije dogodilo. Dvije godine bačeno je doslovno u vjetar.

Slatkorječive najave dolazile su kao melen na ranu razočaranih hrvatskih građana kojima je bilo dosta osam godina HDZ-ove vladavine u kojoj je nekoć, velikoj većini građana omiljeni i popularni premijer Ivo Sanader stvorio, barem tako kažu optužnice, paralelnu liniju zapovjedanja koja je do kosti ogolila ionako uzdrmane financije javnih i državnih tvrtki. Njegova nasljednica, Jadranka Kosor, na njenu žalost, bila je tek objekt mržnje i prijezira koje su građani osjećali prema nekada voljenom Sanaderu.

Milanović i njegovi suradnici zato su u predizbornim danima i na sam dan izborne pobjede slali poruke nade, uvjeravali su nas da su drugačiji, da su bolji i pošteniji od mnogima mrskih HDZ-ovaca. No, samo su dvije godine bile potrebne kako bi svi shvatili da to i nije baš tako. Najavljivali su investicijske valove koji će pokrenuti Hrvatsku, izdignuti je iz ravnodušnosti, iz recesije u koju je upala zaslugom Sanadera i njegovih ministara koji nit' recesiju nisu shvatili, nit' su znali kako odgovoriti na nju.

Famozni Plan 21 nudio je blagostanje, bolji život, radna mjesta, investicije, gospodarski boom zemlje. Dvije godine poslije, Plan 21 se raspao kao kula od karata. Malo se od najavljenog ostvarilo, puno se griješilo, a ni Milanović se nije pridržavao izrečenog u izbornoj noći. Prema političkim protivnicima se, opravdano ili ne, prosudite sami, ponašao otresito, bez puno razmišljanja je sipao kritike pa je tako od nekih stvarao i političke pobjednike, kao što je to bio slučaj sa Ružom Tomašić na izborima za europski parlament.

Kako nisu uspjeli na gospodarskom planu, Milanović i ministri su se sve više počeli baviti ideološkim pitanjima. Radili su sve ono što lijeve Vlade u zemljama gdje prevladavaju konzervativni birači, ne bi smjeli raditi - voditi ideološke bitke. U tome je prednjačio ministar Željko Jovanović koji je zapravo i započeo ideološki 'rat' kojem svjedočimo posljednjih nekoliko mjeseci. Iako je u svojem pobjedničkom govoru obećavao da će poštivati tuđi svjetonazor, Milanović i neki ministri u njegovoj Vladi toga se nisu pridržavali.

Hrvatska je, zato, danas podjeljenija nego ikada. Zdravstveni odgoj, referendum o braku, dvojezičnost u Vukovaru i najavljeni referendum o ćirilici učinili su od zemlje 'bojno polje' u kojima dvije suprotstavljene strane ne biraju sredstva. Iako Milanović, istine radi, nije apsolutni krivac za ovo što se događa, činjenica je da kao premijer nije učinio gotovo ništa da do ovoga ne dođe. Naprotiv, nerijetko se ponašao isključivo kao šef oporbene, a ne vladajuće stranke.

Sve to događa se u trenucima kada Hrvatska diše na škrge - opterećena krizom, visokom stopom nezaposlenosti i manjkom investicija. A za to je kriva ova Vlada. Vrijeme kada su se mogli vaditi na HDZ-ove kosture iz ormara davno je već prošlo i to im više ne može biti opravdanje. Imali su dvije godine za saniranje štete i za pokretanje gospodarstva, ali to se nije dogodilo. Dvije godine bačeno je doslovno u vjetar.

Ono što je najgore i što nas tjera u još veći pesimizam, uzmemo li u obzir njihove dosadašnje rezultate, jest to da je teško nažalost očekivati da će se nešto bitno dogoditi do kraja njihova mandata. Na kraju krajeva, lakše je voditi besmislene ideološke ratove nego li ostvariti kakav gospodarski uspjeh. To najbolje znaju Zoran Milanović i ministri Kukuriku vlade. Pitanje je samo do kada će to narod podnositi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, kukuriku