A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/pirotehnika-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kreće akcija 'Mir i dobro': Inspektori će od danas obavljati nadzor | Politika+
Hrvatska

PIROTEHNIKA : Kreće akcija 'Mir i dobro': Inspektori će od danas obavljati nadzor

Zakon o eksplozivnim tvarima propisao je kazne za fizičke osobe od tisuću do pet tisuća kuna, a za pravne osobe od 20 tisuća do 40 tisuća kuna.

Piše: PolitikaPlus/I.G.

U doba božićnih i novogodišnjih blagdana policija provodi operativnu akciju 'Mir i dobro', a  ovogodišnja započinje danas i traje do 8. siječnja 2014. Provodi se radi održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti osoba i imovine.

 

Pirotehnička sredstva I. razreda najmanje su opasna i mogu se prodavati tijekom cijele godine, a mogu ih kupiti i koristiti djeca starija od 14 godina. Pirotehnička sredstva II. i III. razreda mogu se kupiti u specijaliziranimtrgovinama, prodavaonicama oružja i streljiva, a mogu ih kupiti i koristiti samo stariji od 18 godina. Ta sredstva se mogu kupiti od 15. prosinca do 1. siječnja, dok je njihova uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja

- Osnovni cilj je spriječiti ozljeđivanje osoba i oštećenje imovine -  rekao je voditelj Odjela za osiguranja javnih okupljanja Stjepan Cavrić te  najavio kako će policija stoga poduzimati pojačane mjere sigurnosti oko vjerskih objekata, škola, gradskih trgova, ali i nadzirati prodaju pirotehničkih sredstava u trgovinama i na tržnicama.

 

Veći broj građana će nabavljati pirotehnička sredstava koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali se očekuje i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena.

 

Policijska službenica iz Službe za javni red Anita Glavić predstavila je rezultate prošlogodišnje akcije Mir i dobro  u kojoj su bile ozlijeđene 32 osobe, od čega je 18 osoba bilo teže ozlijeđeno.

 

- Propucano je 18 objekata, a policija je oduzela 122 komada oružja, 6.176 komada streljiva, 5 kilograma eksploziva, 81 komad raznih eksplozivnih sredstava te 13.278 komada pirotehničkih sredstava – rekla je Anita Glavić.

 

Rezultati prijašnjih akcija Mir i dobro, koje se provode od 1993. godine, pokazuju kako se inkriminirane radnje građana iz godine u godinu smanjuju, a primjerice u Policijskoj upravi zagrebačkoj posljednjih pet godina nema smrtno stradalih osoba.

 

Pirotehnička sredstva I. razreda najmanje su opasna i mogu se prodavati tijekom cijele godine, a mogu ih kupiti i koristiti djeca starija od 14 godina. Pirotehnička sredstva II. i III. razreda mogu se kupiti u specijaliziranimtrgovinama, prodavaonicama oružja i streljiva, a mogu ih kupiti i koristiti samo stariji od 18 godina. Ta sredstva se mogu kupiti od 15. prosinca do 1. siječnja, dok je njihova uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja.

 

Zakon o eksplozivnim tvarima propisao je kazne za fizičke osobe od tisuću do pet tisuća kuna, a za pravne osobe od 20 tisuća do 40 tisuća kuna.

 

U Policijskoj upravi zagrebačkoj inspektori će obaviti nadzor nad 140 prodavaonica oružja i streljiva, specijaliziranih prodavaonica te na tržnicama.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pirotehnika, petarde, policija, mir i dobro