A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hnb-625.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HNB: U ovoj godini pad BDP-a 0,8 posto, u 2014. rast od 0,7 posto | Politika+
Mojbiz

PROGNOZA: HNB: U ovoj godini pad BDP-a 0,8 posto, u 2014. rast od 0,7 posto

Projekcije središnje banke vezane su i uz rizike ostvarenja investicijskih projekata, a očekuju da će rastu doprinijeti i rast investicija od 3,5 posto.

Piše: Hina
Projekcije središnje banke vezane su i uz rizike ostvarenja investicijskih projekata, a očekuju da će rastu doprinijeti i rast investicija od 3,5 posto, što je i više nego upola manje od Vladine projekcije rasta investicija od 7,5 posto.

Hrvatska narodna banka (HNB) u ovoj godini očekuje pad realnog BDP-a od 0,8 posto, dok je njena projekcija za 2014. godinu blagi rast od 0,7 posto.

Projekcija za 2014. godinu je blagi rast BDP-a od 0,7 posto, uz prevladavanje negativnih rizika, kazao je na današnjem susretu s novinarima guverner HNB-a Boris Vujčić.

Iz HNB-a pritom napominju kako je projekcija središnje banke rađena prije izvješća Europske komisije o proceduri prekomjernog deficita, što će zahtjevati fiskalnu konsolidaciju u 2014. i 2015. godini.

Ne znamo dinamiku i strukturu te prilagodbe i to tek trebamo vidjeti, rekao je Vujčić, koji očekuje da to bude poznato u prvom kvartalu iduće godine.

Projekcije središnje banke vezane su i uz rizike ostvarenja investicijskih projekata, a očekuju da će rastu doprinijeti i rast investicija od 3,5 posto, što je i više nego upola manje od Vladine projekcije rasta investicija od 7,5 posto.

Za osobnu potrošnju u središnjoj banci očekuju stagnaciju, uz vrlo blagi pad realno raspoloživog dohotka, a stagnaciju očekuju i na tržištu rada.

Projekcije središnje banke su da će inozemni dug ove godine iznositi 104 posto BDP-a, dok u idućoj godini očekuju blago smanjenje na 103,3 posto.

Monetarna politika i nadalje će održavati visoku kunsku likvidnost, kažu u HNB-u, podsjećajući kako su u prosincu usvojene nove mjere za poticanje plasmana kreditnih institucija poduzećima.

Rast plasmana banaka u idućoj bi se godini mogao kretati oko jedan posto pri čemu su projekcije rasta plasmana poduzećima za 2,2 posto, a pad plasmana kućanstvima za 0,9 posto.

Procjene središnje banke su da će usvojene izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju za banke značiti trošak od oko 500 milijuna kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GOSPODARSTVO, RAST, BDP, HNB