Sport

REAKCIJA: Cipek i Klasić: Iznenađeni smo što je HNS šokiran Šimunićevom kaznom!

'Nakon godina antifašizma o njemu se ovdje i dalje misli s figom u džepu.'

Piše: PolitikaPlus

Neki hrvatski nenogometni stručnjaci šokirani su izjavama da je vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza šokirano odlukom FIFA-e da Josipa Šimunića kazni s deset utakmica suspenzije zbog ustaškog povika "Za dom" nakon utakmnice s Islandom.

Smatraju da se HNS trebao ispričati za Šimunićev incident, te zamjeraju da država nije iskoristila mogućnost postupanja koje joj nude aktualni zakoni.

CIPEK: Hrvatski nogometni reprezentativac ne može ne znati ili krivo tumačiti hvatske nacionalne simbole, jer naravno, ne radi se o starom kraljevskom pozdravu niti o "pokazivanju visine kukuraza", kako su to tobože neki u političkom strankama objašnjavali

Šokiran sam time što su u vodstvu HNS-a šokirani kaznom, izjavio je za Hinu sociolog s Pravnog fakulteta u Zagrebu Duško Sekulić i kazao da je nogomet odraz onoga što se događa u društvu, i da pokazuje da se te pojave shvaćaju kao nešto normalno, "kao društvena raznoda" za klince.

I politolog s Fakulteta poltičkih znanosti u Zagrebu Tihomir Cipek dijeli sličan osjećaj i dodaje da u pogledu tumačenja političkih simbola ne može biti dvojbe.

Hrvatski nogometni reprezentativac ne može ne znati ili krivo tumačiti hrvatske nacionalne simbole, jer naravno, ne radi se o starom kraljevskom pozdravu niti o "pokazivanju visine kukuruza", kako su to tobože neki u političkom strankama objašnjavali, nego o pozdravu koji je simbol hrvatskog ustaškog režima, kaže Cipek.

I ja sam iznenađen kako su oni iznenađeni, kazao je povjesničar s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Hrvoje Klasić, i dodaje da reakcije iz HNS-a pokazuje da se "nakon godina antifašizma o njemu ovdje i dalje misli s figom u džepu".

Hrvatska je imala kvislinški režim koji je odgovoran za više stotina tisuća žrtava, čija je simoblika bila prisutna u novijoj hrvatskoj politici, ali taj segment je stvarno politički marginalan, smatra Cipek. Početkom devedesetih promovirale su ga neke ekstremne stranke kao HSP, a i druge su ga povremeno koristile, dodaje.

Cipek objašnjava da su ustašku simboliku do 1990. očuvali neki najnepismeniji dijelovi hrvatske emigracije, poput nekih u Australiji, i jugoslavenski režim koji je poticao ustašku percepciju hrvatske emigracije i širio je na veći dio hrvatskog društva.

Sjetite se kako je u Jugoslaviji dočekan nastup Slaviše Žungula u australskom nogometnom klubu Croatia, ili kako su pjesme „Ustani bane“ dovođene u kontekst ustaškog, napominje Cipek.

Sekulić se ograđuje da ne prati nogomet i nije upućen u zbivanja, ali smatra da je Hrvatski nogometni savez trebao prvi reagirati i sankcionirati potez Šimunića, kao i sva ranija skandiranja koja pokazuju pronacističke stavove. Tako je reagirao njemački nogometni savez, kaže.

Povjesničar Hrvoje Klasić dodaje da se ponadao kako će se Šimunić i vodstvo HNS-a ispričati, i da će prethodno HNS zatražiti mišljenje struke, jer oni mogu biti dobri nogometaši, ali ne znaju sve o povijesti.

Politog Tihomir Cipek također smatra da se HNS trebao odmah ispričati. Može Niko Kovač gledati na Joea Šimunovića kao na dobru osobu i dobrog nogometaša, ali HNS je morao odbaciti svaku podršku ustaškim simbolima i politici koja se može iza njih skrivati.

Nije samo HNS, nego su trebali reagirati i drugi, napominje Klasić. Izostala je pravovaljana reakcija države, jer imamo zakone koji se ne provode, a da nitko ne odgovara. Pogledajte kako su u Velikoj Britaniji suzbijeni huligani jer im je stalo do toga, kaže Klasić.

KLASIĆ: Nije samo HNS, nego su trebali reagirati i drugi. Izostala je pravovaljana reakcija države, jer imamo zakone koji se ne provode a da nitko ne odgovara. Pogledajte kako su u Velikoj Britaniji suzbijeni huligani jer im je stalo do toga

Klasić kaže da ga žalosti kad vidi da se u javnosti traže mišljenja od lažnih autoriteta i kojekakvih parapovjesničara, a struka se srozava i materijalno i moralno. Cipek rješenje također vidi u dugoročnom procesu obrazovanja.

Iz državnog resora za sport odgovornost za incident i sve što se nakon njega zbivalo stavljaju u odgovornost Hrvatskog nogometnog saveza. Pomoćnik ministra Petar Skansi smatra da je „HNS na vrijeme reagirao na istupe Zdravka Mamića, Šimuniću nikad ne bi palo na pamet uzeti mikrofon u ruke“.

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta također podsjećaju da je ministar Željko Jovanović prijavio Šimunića Etičkom povjerenstvu HOO-a.

Jovanović je o tome ostavio potvrdu na svojoj Facebook stranici: Sukladno Pravilniku o radu Etičkog odbora HOO-a ja Željko Jovanović kao fizička osoba podnosim prijavu HOO-u jer smatram da je događajima za vrijeme i nakon utakmice Hrvatska-Island, u kojima je uz navijače sudjelovao i nogometaš Šimunić, povrijeđeno dostojanstvo pojedinca, da je došlo do diskriminacije na osnovu rase, spola, etike, vjere, filozofskog i političkog mišljenja, kao i do nepoštivanja načela i pravila utvrđenih Olimpijskom poveljom, Etičkim kodeksom MOO, Zakona o sportu ili Statuta HOO-a. Molim da HOO postupi u skladu sa svojim temeljnim aktima, te učini sve što je u okviru njegovih nadležnosti, žurno i obez odlaganja.

Kako neslužbeno Hina doznaje, u tijeku je sastanak Etičkog povjerenstva HOO-a na kome se razmatra prijava Željka Jovanovića. Kako je kazala stručna suradnica za komunikaciju HOO-a Manuela Sentđerđi, mišljenje Etičkog povjerenstva trebalo bi se naći na sutrašnjoj sjednici Skupštine HOO-a, koja daje pravnu snagu mišljenjima etičkog povjerenstva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fifa, za dom spremni, joe šimunić, pozdrav