IT

KOLUMNA: RECENZIJA Što izabrati u bitki giganata - Playstation 4 ili Xbox One?

Hrvatska je trenutno zanemarena, tek od 29. siječnja moći će se do Sonyjeve konzole, Xbox One pak nema datuma jer nemamo službenog uvoznika.

Piše: Miro Babojelić

Konzole nove generacije na tržištu su već gotovo mjesec dana. I dok je Microsoftova perjanica još uvijek službeno dostupna u svega osam europskih zemalja, Sony je za svoju platformu osigurao puno šire potencijalno trište, pa je tako Playstation 4 dostupan u čak 18 europskih država, a i ta lista neprestano raste.

Službeni početak prodaje Playstation 4 konzole na našem tržištu planiran je tek za 29.1.2014., pa će svi svi koji su planirali konzolu nabaviti u ovom blagdanskom razoblju, ukoliko svoj primjerak ne naruče preko interneta, ostati poprilično razočarani

Što se tiče broja prodanih konzola, zanimljivo je napomenuti kako se Playstation 4 u prvih 48 sati prodao u dvostruko više primjeraka nego Xbox One. Sony je uspio tako prodati oko 680 tisuća primjeraka svoje nove konzole, dok se broj prodanih primjeraka Microsoftova Xbox One-a procjenjuje na 330 tisuća. Ipak, sveukupni broj prodanih konzola, uključujući i američko tržište, i dalje ide u prilog japanskom divu, ali omjer je kudikamo manji.

Do današnjeg dana prodano je otprilike 2,4 milijuna Plastationa 4 prema 1,9 milijuna Xbox One konzola. To je, mora se priznati, prilično dobar rezultat za Microsoft, pogotovo ako se uzme u obzir sva sila negativnih kritika koje je pretrpio tokom ljeta prilikom službenog predstavljanja nove platforme. Stoga, više je nego očito da je u međuvremenu Microsoftova PR mašinerija odradila odličan posao u saniranju nastale štete  i pritom zorno dokazala da su gameri kao i glasačko tijelo u politici - entiteti s vrlo kratkotrajnim pamćenjem.

Gdje je tu Hrvatska

Nažalost, trenutno nigdje. Službeni početak prodaje Playstation 4 konzole na našem tržištu planiran je tek za 29.1.2014., pa će svi svi koji su planirali konzolu nabaviti u ovom blagdanskom razoblju, ukoliko svoj primjerak ne naruče preko interneta, ostati poprilično razočarani. No, kao pozitivan aspekt ovog prolongiranog,  sušnog perioda, mogli bismo navesti činjenicu da ćemo, kad konzola konačno bude dostupna, istu moći nabaviti po prilično atraktivnoj cijeni od 3299 kuna, ili po 2999 kuna uz prethodnu kupnju vouchera u nekoj od poslovnica službenog uvoznika Sonyjevih proizvoda.

O povoljnosti same cijene za nešto što nije životno neophodno u gospodarskoj situaciju u kakvoj se trenutno nalazimo, dalo bi se svakako razglabati, no nedvojbeno je da smo ulaskom u Europsku uniju, zbog ukidanja carinskih pristojbi, ako ništa drugo, postali barem konkurentniji po pitanju cijena tehničke robe, pa naši trgovci više ne mogu nabijati lihvarske marže kao što su to uredno radili do sad. Primjerice, preporučena maloprodajna cijena Playstationa 3 u Europi prilikom izlaska u ožujku 2007. bila je 425 funti, što je po tadašnjem tečaju iznosilo oko 3800 kn, a kod nas se prodavao po suludih 4999 kn.

Što se tiče Microsoftova novog Xboxa, situacija je još gora. S obzirom da za Microsoftove proizvode kod nas ni nema službenog uvoznika, zbog opće poznate situacije s piratizacijom, jedini način za kupnju navednog proizvoda, barem u doglednoj budućnosti, ostaje neki strani web shop. Naravno, vrijednost takve investicije ostaje upitna, prvenstveno zbog mogućih problema s ostvarivanjem garancije na ispravnost proizvoda.

Što izabrati

Kao i uvijek, pitanje je osobnih preferencija. Microsoft svoj novi Xbox reklamira kao all in one uređaj (od tuda i naziv), nešto što bi trebalo postati multimedijski centar svakog dnevnog boravka, dok je Sony više fokusiran na same igre. Xbox One u sebi ima implementiranu i kameru, konzolom se može upravljati i glasom, ali zato mu je i cijena stotinu eura viša, što nije nimalo zanemarivo.

Od trenutno dostupnih igara i nema nekih ekskluzivnih killer naslova koji bi sami po sebi prodavali konzole. Microsoft ovog puta nije uspio na vrijeme pripremiti idući nastavak iz svoje ultra popularne Halo franšize, a najjači adut svakako mu predstavlja treći nastavak zombi koljačine -  Dead Rising  i automobilistička simulacija - Forza Motorsport 5.

Sonyjev glavni adut trebao je biti pucačina Killzone: Shadow Fall, no ista, osim poboljšane grafike, nije ponudila nikakve značajnije inovacije te je u skladu s tim i dobila relativno niske ocjene od strane većine svjetskih recenzenata.

Što se tiče Xboxa, situacija je još gora. S obzirom da za Microsoftove proizvode kod nas ni nema službenog uvoznika, zbog opće poznate situacije s piratizacijom, jedini način za kupnju navednog proizvoda ostaje neki strani web shop

Ipak, glavna stvar kojom Sony već godinama polako, ali sigurno ubija  Microsoft, nisu ekskluzivne igre, već vrijednost njihova Playstation plus servisa. Naime, za godišnju pretplatu u vrijednosti svega 50 eura, korisnici tokom godine  mogu potpuno besplatno skinuti igrivog sadržaja u vrijednosti većoj od tisuću eura. I to ne samo za Playstation 3 ili 4, već i za Sonyjevu prijenosnu konzolu - PS Vitu.

S druge strane, Microsoft je također pokušao uvesti sličan koncept i to odmah nakon promidžbenog debakla s novom konzolom. Games with gold, naziv je akcije kojom se Microsoft pokušao dodvoriti korisnicima za sve učinjene propuste. U sklopu te akcije, korisnici bi također za godišnju pretplatu mogli skidati dvije igre mjesečno. No, dok su to kod Sonyja bili većinom noviji naslovi, a nerijetko i veliki hitovi, Microsoft je odlučio dijeliti igre stare i do sedam godina, koje su praktički bile bezvrijedne i koje ionako nikog više nisu zanimale. A da paradoks bude veći, čak su i neke od tih igara bile regionalno zaključane.

Pa ako ste, primjerice, kao vlastitu lokaciju prilikom registracije naveli Veliku Britaniju (s hrvatskim adresama  nemoguće je pristupiti servisu), sadržaj niste mogli skinuti.

Uzevši sve to u obzir, kao i tradicionalnu sklonost domaće publike Playstation brandu, nije previše teško predvidjeti koja će konzola, barem na ovim prostorima, odnijeti pobjedu u tzv. konzolaškom ratu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sony, microsoft, xbox one, xbox, ps4, playstation