4kotača

''MONETIZACIJA'': Siniša Hajdaš-Dončić: Završetak monetizacije autocesta realno u rujnu 2014.

''Bit ću realist, to je ljeto sljedeće godine.''

Piše: PolitikaPlus

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas kako je realno očekivati da će monetizacija autocesta Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) biti završena u rujnu iduće godine.

Rok za iskazivanje interesa za sudjelovanje u koncesiji upravljanja i održavanja autocesta HAC-a i ARZ-a istekao je u ponedjeljak u 12 sati, nakon što je produljen s prvobitno predviđenog roka 15. studenog, a ministar ni danas, kako ne bi kršio zakon, nije želio govoriti o detaljima, odnosno o tome tko je dostavio prijave, kazavši tek da je zadovoljan.

Cijeli proces, ocijenio je Hajdaš-Dončić, trebao bi biti gotov, realno, u ljeto iduće godine.

"Bit ću realist, to je ljeto sljedeće godine. U najboljem roku, to je srpanj, a realni rok je rujan", kazao je dodavši da će nakon završetka postupka koncesionar u državni proračun uplatiti jednokratnu koncesijsku naknadu.

Postupak u vezi davanja u koncesije autocesta provodi se slijedom odluke hrvatske Vlade koja je 4. srpnja prihvatila model monetizacije javnog duga HAC-a i ARZ-a kroz dodjelu koncesije za upravljanjem i održavanjem autocesta na rok od 30 do 50 godina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

auto ceste, koncesije, monetizacija, siniša hajdaš dončić