A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/fred-matic-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Predrag Matić: Ispunili smo sva predizborna obećanja iz 'Plana 21', osim jednog | Politika+
Hrvatska

MINISTAR: Predrag Matić: Ispunili smo sva predizborna obećanja iz 'Plana 21', osim jednog

'Čelnici braniteljskih udruga u dvije godine mandata u radu Ministarstva branitelja su uglavnom bili generatori opstrukcije, destrukcije i loših vibracija.'

Piše: PolitikaPlus
"Čelnici braniteljskih udruga u dvije godine mandata u radu Ministarstva branitelja su uglavnom bili generatori opstrukcije, destrukcije i loših vibracija te su sve naše ideje dočekivali na nož", kazao je Matić. Istaknuo je i da se u zadnje vrijeme pokazuje da se čelnici braniteljskih udruga žele baviti politikom, žele organizirati izbore i revolucijom doći na vlast.

Ministar branitelja Predrag Matić na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo je kako je njegovo ministarstvo u posljednje dvije godine ispunilo sva predizborna obećanja iz "Plana 21", osim otvaranja veteranskih centara, te je za prvo tromjesečje iduće godine najavio donošenje zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu.

Matić je naglasio kako je to prvi zakon na području bivše Jugoslavije koji se donosi na temu seksualnog nasilja. "Zakon je praktično gotov i od početka iduće godine idemo u javnu raspravu", kazao je.

Govoreći o Registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, naveo je da je u njega dodano tisuću novih branitelja zahvaljujući odluci Ustavnog suda koji je ukinuo zakonsku odredbu kojom su obustavljeni postupci za priznavanje statusa branitelja i dragovoljaca započeti prije zakona iz 2009.

Ministar je rekao kako u Hrvatskoj djeluje više od 400 zadruga hrvatskih branitelja te su od početka mandata povećali iznos poticaja zadrugama sa 50 na sto tisuća kuna, a za zadruge s ekološkim certifikatima taj iznos povećan je za još dvadeset posto. Najavio je da će od 2014. povećati suradnju sa braniteljskim zadrugama, a smanjiti s braniteljskim udrugama.

"Čelnici braniteljskih udruga u dvije godine mandata u radu Ministarstva branitelja su uglavnom bili generatori opstrukcije, destrukcije i loših vibracija te su sve naše ideje dočekivali na nož", kazao je Matić. Istaknuo je i da se u zadnje vrijeme pokazuje da se čelnici braniteljskih udruga žele baviti politikom, žele organizirati izbore i revolucijom doći na vlast.

"Nećemo im u tome smetati. Slobodno neka rade", naglasio je Matić dodavši kako je u bilo i braniteljskih udruga koje su radile u interesu branitelja i članova njihovih obitelji. "No, za veliku većinu koji su bili na jaslama Ministarstva branitelja to se ne može reći", rekao je.

Matić je najavio da će u idućem razdoblju donijeti i zakon o fundaciji za isplatu novčane naknade žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, novi zakon o vojnim i civilnim stradalnicima Domovinskog rata te će izmijeniti i dopuniti Zakon o Fondu hrvatskih branitelja. Matić je rekao da su dionice tog Fonda većinom u T-comu i ovise o burzovnim izvještajima. "Samo smo u posljednje dvije godine izgubili 300 milijuna kuna padom dionica T-coma", upozorio je. Naveo je da će izmjenama i dopunama zakona pokušati napraviti da se i Fond uključi na tržišne tokove dionica ili nekretnina.

Ministar branitelja najavio je i da će do kraja 2013. donijeti novi Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata te povratnicima iz snaga mirovnih misija, napravit će istraživanje pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te će i dalje pratiti zdravstveno stanje branitelja zatočenika neprijateljskih logora.

Matić je naglasio da će ispuniti obećanje o otvaranju veteranskih centara od kojih će prvi biti otvoren u 2014. godini. To je, istaknuo je, institucija koja će na jednom mjestu pružati sveobuhvatnu skrb braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Izvijestio je da su u dvije godine mandata isplatili 321 stambeni kredit te dodijelili 173 stana braniteljima. Do kraja mandata ministarstvo planira isplatiti najmanje 600 stambenih kredita, 400 financijskih potpora te dodijeliti 350 stanova.

Ministar branitelja rekao je kako je za njegova mandata ekshumirano 237 žrtava Domovinskog rata, identificirano je njih 175, a traga se za još 1663 nestale osobe. Iz razdoblja Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja eksumirane su 273 nestale osobe na 15 lokacija.

Matić je najavio i da će od 1. siječnja 2014. s radom početi i Javna ustanova "Memorijalni centar Domovinskog rata" u Vukovaru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VLADA, PLAN 21, PREDRAG MATIĆ