Hrvatska

BEZBRIŽAN: Željko Jovanović: Ako ljude to veseli, neka slobodno potpisuju peticije za moju ostavku

'Ključne odluke donose se na izborima koji su svake četiri godine.'

Piše: PolitikaPlus

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je u Splitu da će Hrvatska zaklada za znanost, koja postaje središnje mjesto za financiranje znanstvenih projekata, u iduće tri godine raspolagati s 340 milijuna kuna za najkvalitetnije znanstvene projekte.

Ako to ljude veseli, neka i dalje potpisuju peticije i raspisuju referendume. To je kao svaka anketa koja se radi, kao svako istraživanje koje se provodi, a može biti neka smjernica. No u konačnici sve ključne odluke donose se na izborima koji su svake četiri godine

"Ova godina jedna je od prijelomnih za unapređenje znanosti u Hrvatskoj i to tako da znanost bude ravnopravna članica europskoga znanstvenog istraživačkog prostora", rekao je ministar Jovanović odgovarajući na pitanja novinara nakon otvorenja prve gradske solarne elektrane na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Od ove godine, istaknuo je, počinje potpuno drukčiji rad Hrvatske zaklade za znanost, koja postaje središnje mjesto za financiranje znanstvenih projekata tako da država više ne upravlja znanošću nego samo nadzire kako se troši novac. "To je europski način razmišljanja i način rada. Hrvatska zaklada za znanost će u iduće tri godine na raspolaganju imati 340 milijuna kuna iz kojih će se financirati najkvalitetniji znanstveni projekti", istaknuo je ministar i dodao da je istodobno osigurano 150 milijuna kuna za namjensko financiranje fakulteta i sveučilišta.

Kroz te će se znanstvene projekte u tri godine zaposliti 1200 mladih znanstvenika, rekao je ministar Jovanović i dodao kako "sve to osigurava da hrvatska znanost i visoko obrazovanje budu konkurentni unutar Europske unije".

Ministar je ponovio da je MZOS jedno je od najuspješnijih ministarstava jer je ispunilo četiri glavna cilja: da se svima u Hrvatskoj osigura jednako dostupno obrazovanje, da se poveća kvaliteta obrazovanja, da se uvede red te da se kvalitetnije raspolaže resursima unutar sustava obrazovanja i znanosti.

"Proračun za ovo ministarstvo rastao je i prošle, ali i ove godine, a rast će i sljedeće godine. Svi koji govore da su obrazovanje i znanost u podređenom položaju u radu ove vlade govore neistine, a brojke ih demantiraju", zaključio je ministar Jovanović.

Na tvrdnju novinara da u svojem resoru loše planira financijska sredstva te da previše troši, ministar Jovanović je odgovorio da je riječ o licemjernim optužbama jer bi svi željeli da obrazovanje i znanost dobiju više novca, a kada on to osigura, kažu mu da dobro ne planira i ne raspolaže novcem. "Cijeloj hrvatskoj javnosti, učiteljima, profesorima i znanstvenicima ovdje u Splitu i iz Splita poručujem da su zahvaljujući mom radu u ovoj godini dobili više novca i imali veće plaće te veće putne naknade nego što su imali u 2012. godini, te da je to zapravo dokaz uspješnosti mog rada kad je riječ o njihovom materijalnom položaju", rekao je ministar.

Na pitanje da komentira potpisivanje peticije u školama kojom Sindikat Preporod traži njegovu smjenu, ministar je odgovorio da je u Hrvatskoj postalo popularno potpisivati razne peticije i raspisivati razne referendume.

"Ako to ljude veseli, neka i dalje potpisuju peticije i raspisuju referendume. To je kao svaka anketa koja se radi, kao svako istraživanje koje se provodi, a može biti neka smjernica. No u konačnici sve ključne odluke donose se na izborima koji su svake četiri godine", odgovorio je Jovanović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

smjena, MZOS, obrazovanje, željko jovanović, ostavka