A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ante-gotovina-mladen-cermak-sudjenje-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hrvatska na 'svoje' haške optuženike potrošila najviše - 28 milijuna eura | Politika+
Regija

SUĐENJA: Hrvatska na 'svoje' haške optuženike potrošila najviše - 28 milijuna eura

Najmanje pomoći dobili su pak haaški optuženici s područje Bosne i Hercegovine i to tek nešto više od 640 tisuća eura.

Piše: PolitikaPlus

Zemlje nastale na području bivše Jugoslavije do sada su izdvojile 40 milijuna eura za pomoć svojim državljanima protiv kojih je tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podignulo optužnicu za ratne zločine, objavila je u ponedjeljak Balkanska istraživačka mreža (BIRN) čije je sjedište u Sarajevu.

Najmanje pomoći dobili su pak haški optuženici s područje BiH i to tek nešto više od 640 tisuća eura, a riječ je isključivo o bosanskim Srbima kojima je pomoć osigurala vlada Republike Srpske. Drugi entitet, Federacija BiH, optuženim Bošnjacima i Hrvatima nije dala nikakvu financijsku potporu

Ova organizacija, koju čine urednici i novinari i koja djeluje uz financijsku potporu brojnih inozemnih zaklada i organizacija te Europske unije, OESS-a kao i vlada poput nizozemske te britanske, došla je do podataka koji ukazuju kako je u nepreciziranom vremenskom razdoblju najviše novaca odnosno 28 milijuna eura za pomoć svojim državljanima optuženima pred Haškim sudom izdvojila Hrvatska.

Najmanje pomoći dobili su pak haški optuženici s područje Bosne i Hercegovine i to tek nešto više od 640 tisuća eura, a riječ je isključivo o bosanskim Srbima kojima je pomoć osigurala vlada Republike Srpske. Drugi entitet, Federacija BiH, optuženim Bošnjacima i Hrvatima nije dala nikakvu financijsku potporu.

Pozivajući se na službene podatke u koje su imali uvid iz BIRN-a navode kako je 28 milijuna eura stajala samo obrana generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka. Riječ je o točno 28.145.610 eura, a iz BIRN-a navode kako je za pomoć osigurano još oko 1,1 milijun eura kroz Zakladu za istinu o Domovinskom ratu.

Nakon Hrvatske najviše novaca za ove namjene izdvojila je Makedonija.

Procjena je kako je 2006. do 2013. godine potrošeno 9,5 milijuna eura na odbranu, potporu i lobiranje za bivšeg ministra unutarnjih poslova Ljubeta Boškoskog i policajca Johana Tarčulovskog.

Srbija je na trećem mjestu na temelju podatka po kojemu je od 2004. do 2013. godine potrošila 1,7 miliona eura državnog novca na privatne troškove i liječničke račune optuženih, kao i putne troškove njihovih obitelji.

Od 26 optuženika za koliko ih troškove trenutno plaća vlada u Beogradu njih 18 su bosanski Srbi sa državljanstvom Srbije, uključujući Ratka Mladića.

Uz 640 tisuća eura pomoći osigurane preko vlade RS srpske se optuženike financira i preko zaklade pod nazivom "Pomoć", iako ona nikada nije objavila koliko je sredstava prikupila i kako su ona potrošena.

Prema dostupnim službenim podacima, kosovska vlada nije pružila nikakvu novčanu pomoć šestorici svojih optuženika za ratne zločine, a iznimka je iznos od 16.750 eura koliko je stajao svečani doček optuženih koji su pušteni na slobodu.

Navodno je ipak kroz različite fondove prikupljeno više od 1,5 milijuna eura kao pomoć dvojici istaknutih bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), danas političara, Ramusha Haradinaja i Fatmira Limaja.

Do tog se izračuna došlo temeljem uvida u troškove obrane koje posjeduje ICTY kao i na temelju sudskog postupka vođenog u Prištini zbog korupcije, a u svezi s navodnim nezakonitim vođenjem fonda za pomoć Haradinaju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan čermak, mladen markač, haški sud, ante gotovina, haag