Burze

TRGOVINA: Nastavljen rast europskih burzovnih indeksa uz nove rekordne razine DAX-a

Najveći je dobitnik bio pariški CAC, u plusu 1,03 posto, dosegnuvši 4.261 bod.

Piše: PolitikaPlus

Nakon blagdanskog predaha europski burzovni indeksi u današnjem su trgovanju ponovo ojačali, pri čemu je frankfurtski DAX indeks dosegnuo novu rekordno visoku razinu.

Frankfurtski DAX u takvim je okolnostima porastao za 0,8 posto, na 9.565 bodova, a londonski Ftse indeks za 0,7 posto, na 6.740 bodova. Najveći je dobitnik bio pariški CAC, u plusu 1,03 posto, dosegnuvši 4.261 bod.

Indeks DAX od početka je godine tako ojačao 26 posto, što dijelom zrcali činjenicu da je Njemačka motor gospodarskog oporavka eurozone, u kojoj je, prema nedavno objavljenim podacima, optimizam potrošača dosegnuo najvišu razinu u posljednje šest i pol godina.

"Mi uvijek preferiramo kupovine dionica na njemačkom tržištu kadgod postoje razlozi za kupnju dionica na europskim tržištima, s obzirom da euro najviše radi u korist Njemačke", kazao je Richard Edwards, čelnik tvrtke za trgovanje i istraživanje HED Capital.

Napominje ipak da bi uzlet DAX-a uskoro mogao posustati pa predlaže smanjenje pozicija vezanih uz frankfurtski indeks ako se želi ostvariti dobit. "Budite vrlo oprezni s dugoročnim pozicijama u ovom slučaju i razmislite o vrlo skorom bilježenju dobiti", dodao je.

Najveći dobitnici zabilježeni su u segmentu maloprodajnih lanaca nakon sezone božićne potrošnje, kada kompanije nastoje privući kupce sniženjima.

Od pojedinačnih dobitnika pritom se izdvaja španjolski Inditex, s rastom cijena dionica od 0,8 posto, te francuski Kering, čije su dionice ojačale 1,7 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je mršavih 0,03 posto, završivši ovotjedno trgovanje na 16.178 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europa, burza, indeks, dax