Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Nakon šest dana novih rekorda, ulagači povlače što su zaradili

Osjetni pad cijene Twittera (nakon strelovitog rasta) doveo do pada Applea i Facebooka.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi blago pali jer su se ulagači odlučili na predah nakon što je Dow Jones šest dana zaredom dosezao nove rekordne razine.

Dow Jones oslabio je 1 bod, ili 0,01 posto, na 16.478 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,03 posto, na 1.841 bod, a Nasdaq indeks 0,25 posto, na 4.156 bodova.


Nakon šest dana neprestanog rasta, burzovni su indeksi jučer blago pali jer su ulagači odlučili povući zaradu s tržišta.

„Blaga konsolidacija tržišta, nakon snažnog rasta, zdravija je nego da se nastavi uspon cijena dionica bez predaha“

Tako je, primjerice, cijena dionica Twittera potonula 13 posto. Od početka studenoga, kada je ta medijska kompanija debitirala na tržištu, njezina je vrijednost gotovo utrostručena.

Pod pritiskom su bile i dionice tehnoloških divova, pa je cijena Applea skliznula 0,7, a Facebooka 4 posto.

„Blaga konsolidacija tržišta, nakon snažnog rasta, zdravija je nego da se nastavi uspon cijena dionica bez predaha“, kaže Joseph Benanti, direktor u tvrtki Rosenblatt Seurities.

Ističe i da su mnogi ulagači već zatvorili svoje knjige za ovu godinu i povezali božićne s novogodišnjim blagdanima.

Zbog toga je obujam trgovanja posljednjih dana vrlo mršav. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo samo oko 4 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u prosincu iznosi 6,5 milijardi.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones ojačao je 1,6 posto, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks porasli 1,3 posto.

Od početka godine S&P 500 indeks u plusu je, pak, 29,1 posto, pa bi mu ovo mogao biti najveći godišnji rast još od 1997. Dow Jones porastao je istodobno 25,8, a Nasdaq indeks 37,7 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,85 posto, na 6.750 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,06 posto, na 9.589 bodova, a pariški CAC indeks 1,40 posto, na 4.277 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nasdaq, dow jones, wall street, apple, facebook, s&p 500, twitter