Svijet

HAVAJI: Obamin odmor na omela skupina od nekoliko desetaka prosvjednika

Nekoliko desetaka prosvjednika okupilo se na malom prostoru za prosvjed u blizini kuće koju je u mjestu Kailua predsjednikova obitelj iznajmila za odmor.

Piše: PolitikaPlus

Odmor predsjednika SAD-a Baracka Obame na Havajim je omeo manji broj prosvjednika koji su iskazali svoje nezadovoljstvo zbog uporabe bespilotnih letjelica, postojanja zatvora Guantanamo, GMO hrane i drugih pitanja.

Nekoliko desetaka prosvjednika okupilo se na malom prostoru za prosvjed u blizini kuće koju je u mjestu Kailua predsjednikova obitelj iznajmila za odmor. Kolonu automobila u kojoj se predsjednik u subotu ujutro vraćao iz teretane u obližnjoj vojnoj bazi SAD-a dočekalo je nekoliko desetaka prosvjednika s transparentima na kojima je, među ostalim, pisalo: "Bespilotne letjelice su neetične i nezakonite", "Baze SAD-a van" i "Odmah zatvorite Guantanamo". Drugi prosvjednici su izražavali svoje protivljenje genetski modificiranoj hrani.

Obama provodi dvotjedni odmor na Havajima sa svojom suprugom Michelle i njenom majkom, kćerima Malijom i Sashom te obiteljskim ljubimcima, psima Boom i Sunnyjem.

Prosvjednici su kod kuće u kojoj se odmaraju Obama i njegova obitelj okupili i u petak navečer i izrazili nezadovoljstvo Transpacifičkim trgovinskim sporazumom o partnerstvu (TPP) o kojem pregovaraju SAD i nekoliko azijskih i južnoameričkih država. Protivnici TPP-a tvrde da spoarzum pogoduje velikim multinacionalnim korporacijama.

Obama je na Havajima, gdje je proveo veliki dio djetinjstva, uglavnom ipak srdačno dočekivan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, odmor, obama, havaji