A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/portugal-prosvjedi-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U Portugalu kraj godine obilježio niz štrajkova | Politika+
Svijet

ŠTRAJK NA ŠTRAJK : U Portugalu kraj godine obilježio niz štrajkova

Štrajk lisabonskih radnika komunalne službe počet 23. prosinca trebao bi trajati do 5. siječnja.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Božićne i novogodišnje blagdane u utorak su u Portugalu poremetili štrajkovi u zračnom prometu, u odvozu smeća u Lisabonu i u autobusnom prijevozu u prijestolnici i u njezinim prigradskim naseljima na jugu.

 

Štrajkovi i prosvjedi obilježili su 2013. u Portugalu koji se obvezao na provođenje mjera štednje kako bi dobio paket pomoći vrijedan 78 milijarda eura.

Vreće smeća nagomilale su se na lisabonskim ulicama a kontejneri su bili prepuni, premda nadležne službe pružaju osnovnu uslugu a gradske vlasti su u više četvrti uvele izvanredne mjere.

 

Taj štrajk lisabonskih radnika komunalne službe počet 23. prosinca trebao bi trajati do 5. siječnja. Radnici se protive premještaju svojih služba u nadležnost četvrti i boje se privatizacije u skupljanju otpada.

 

Gradonačelnik Lisabona Antonio Costa koji ističe da nova organizacija rada neće utjecati na položaj zaposlenika, ocjenjuje da će se stanje normalizirati do 10. siječnja.

 

Kao i na Badnjak, zaposlenici tvrtke za pomoć na tlu Groundforce koja radi u zračnim lukama u Lisabonu, Portu i Madeiri, štrajkali su u utorak u znak nezadovoljstva reorganizacijom radnog vremena.

 

Neki letovi prema Lisabonu mogli bi neznatno kasniti, ali nijedan let neće biti otkazan, priopćila je nacionalna zračna kompanija TAP.

 

Zbog još jednog štrajka u zračnom prometu, štrajka 43 pilota EasyJeta u Lisabonu, poremetit će se red letenja prema Madridu, Berlinu i Liverpoolu. Ipak, "većina zrakoplova letjet će 31. prosinca i 1. siječnja po rasporedu", ističe ta britanska niskotarifna kompanija.

 

Piloti EasyJeta sudjeluju u četverodnevnom štrajku tražeći bolje radne uvjete i poštovanje portugalskih zakona.

 

U cestovnom prometu, vozači gradskih autobusa u Lisabonu i u njegovim južnim predgrađima planiraju obustavu rada u utorak u 18.00 sati i u srijedu tijekom cijelog dana, u znak prosvjeda protiv smanjenja plaće predviđenog u proračunu za 2014.

 

Štrajkovi i prosvjedi obilježili su 2013. u Portugalu koji se obvezao na provođenje mjera štednje kako bi dobio paket pomoći vrijedan 78 milijarda eura.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

smeće, komunalac, portugal, štrajk, lisabon