4kotača

AUTOINDUSTRIJA : Nakon godine pregovora: Fiat preuzima punu kontrolu nad Chryslerom

Postigao je 4,35 milijarde dolara vrijedan dogovor o preuzimanju pune kontrole nad Chrysler Grupom.

Piše: PolitikaPlus

Talijanski proizvođač automobila Fiat postigao je 4,35 milijarde dolara vrijedan dogovor o preuzimanju pune kontrole nad Chrysler Grupom, okončavši time napete pregovore koji su trajali više od godinu dana.

 

Sporazumom, objavljenim prvog dana nove godine, ojačao je ugled izvršnog direktora Sergia Marchionnea u toj industriji, nakon otprilike deset godina otkad je preuzeo kormilo Fiata kao novopridošlica, ocjenjuju analitičari i bankari.

 

No, tek treba vidjeli hoće li to spajanje biti dovoljno da se smanje gubici Fiata u Europi. Marchionneov plan jačanja Fiata ovisi o mogućnostima razmjene tehnologije, novca i mreže prodavača s Chryslerom, trećim po veličini američkim proizvođačem automobila.

 

"To je sada sve više američka tvrtka jer su uvjeti poslovanja u Europi, a osobito u Italiji, i dalje teški ", rekao je Andrea Giuricin, analitičar s milanskog sveučilišta Bicocca. "Fiat je već izgubio veliki dio tržišne pozicije u Europi, a to neće biti lako popraviti".

 

Fiat će steći 41,46 posto udjela u Chrysleru koje dosad nije posjedovao, i to od mirovinsko zdravstvenog osiguravatelja Veba, povezanog sa sindikatom United Auto Workers (UAW).

 

Osiguravatelj Veba dobit će za svoj udjel 3,65 milijardi dolara u gotovini, od čega 1,9 milijarde dolara od Chryslera, a ostatak od Fiata. Nakon zaključenja ugovora, Chrysler se obvezao da će sindikatu UAW dati dodatnih oko 700 milijuna dolara tijekom tri godine.

 

Potpisivanje ugovora očekuje se najkasnije do 20. siječnja. Fiat je priopćio da s obzirom na način kako je ugovor strukturiran neće morati povećati kapital putem izdanja prava.

 

Marchionne, koji je vodio oba proizvođača automobila od restrukturiranja Chryslera 2009., namjerava spojiti Fiat i Chrysler u sedmu po veličinu svjetsku automobilsku grupu.

 

U priopćenju je Marchionne nazvao ugovor odlučujućim trenutkom za obje kompanije. "Jedinstvena vlasnička struktura sada će nam omogućiti da u potpunosti ispunimo našu viziju stvaranja globalnog proizvođača automobila", rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sad, chysler, automobil, fiat