A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/pivovarna-lasko-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Najveći dioničar Pivovarne Laško postala novoosnovana ''loša banka'' | Politika+
Tvrtke

ZADUŽENOST: Najveći dioničar Pivovarne Laško postala novoosnovana ''loša banka''

Tvrde da to neće utjecati na postupak prodaje njihovih dionica Mercatora hrvatskom Agrokoru.

Piše: p/h

Prijenosom rizičnih kreditnih plasmana slovenskih banaka na tzv. "lošu banku" ta je financijska institucija postala i najveći dioničar Pivovarne Laško (PL) u kojoj tvrde da to neće utjecati na postupak prodaje njihovih dionica Mercatora hrvatskom koncernu Agrokor, piše u petak ljubljansko Delo.

"Bez obzira na strukturu vlasništva skupina Laško nastavit će s procesom razduživanja i traženja strateškog investitora, a prodajni proces Mercatora odvija se prema vremenskom planu iz ugovora prodajnog konzorcija s kupcem", naveli su u Pivovarni Laško.

"Loša banka", punim nazivom Tvrtka za upravljanje potraživanjima banaka, dobila je do sada prijenosom loših kredita vlasničke udjele u 11 tvrtki, među ostalim i gotovo četvrtinu udjela u PL-u.

Ugovor Agrokora i konzorcija prodavatelja o prodaji i kupnji 53,44 posto Mercatorovih dionica istječe u prvom kvartalu ove godine, a Pivovarna Laško s bankama ima dogovoren reprogram kredita do kraja travnja, navodi Delo.

Agrokor je u lipnju prošle godine s konzorcijem prodavatelja, koji čine 12 banaka i tvrtki, potpisao ugovor o kupoprodaji 53,12 posto Mercatora po cijeni od 120 eura za dionicu.

U slovenskim medijima i dalje su prisutna nagađanja hoće li ugovor biti realiziran. Pri tome se obično upitnim ocjenjuje mogućnost da Agrokor do roka osigura sredstva za isplatu više od polovice dioničara i da bankama podmiri 20 posto Mercatorovih dugova koji iznose oko milijardu eura.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

spajanja i preuzimanja, pivovarna laško, mercator, agrokor, loša banka