Kultura

MANIFESTACIJA: Obljetnica smrti Marka Marulića obilježit će se uz javno čitanje Judite

Javno čitanje "Judite" počelo je jutros u 8 sati i trajat će večeras do 23 sata, a do poslijepodneva je, kako je rečeno, pedesetak građana sudjelovalo u čitanju.

Piše: PolitikaPlus

U povodu 490. obljetnice smrti "oca hrvatske književnosti" Marka Marulića (umro je u rodnom Splitu 5. siječnja 1524. godine) danas se u splitskom kafe-klubu koji nosi njegovo ime održava cjelodnevno javno čitanje njegova najpoznatijeg djela "Judite", kojemu se pridružuju građani i čitaju po dio tog djela.

Javno čitanje "Judite" počelo je jutros u 8 sati i trajat će večeras do 23 sata, a do poslijepodneva je, kako je rečeno, pedesetak građana sudjelovalo u čitanju. Jedna je žena došla čitati "Juditu" odjevena u bijelu haljinu kakva se u Splitu nosila u Marulićevo vrijeme na prijelazu iz 15. u 16. stoljeće.

Javno čitanje snima se i posebnom kamerom te će snimka ovoga događaja, kako je najavljeno, biti objavljena na YouTubeu. Ovo je prvi puta da se u Splitu organizira javno čitanje nekog od Marulićevih djela.

U Splitu se, počev od 1991., krajem travnja svake godine održavaju "Marulićevi dani" kao kulturna manifestacija međunarodnog karaktera posvećena hrvatskoj dramskoj riječi i djelu Marka Marulića.

Marka Marulića (1450.-1524.), kojem se često dodaje i pridjev Splićanin, smatra se ocem hrvatske književnosti. Ostavio je bogat književni opus prožet kršćanskom duhovnošću te ga se ubraja i među istaknute kršćanske humaniste.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

split, marko marulić, judita