A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/karlovacka-banka-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dioničari Karlovačke banke u veljači odlučuju o dokapitalizaciji | Politika+
Tvrtke

KABA: Dioničari Karlovačke banke u veljači odlučuju o dokapitalizaciji

Temeljni kapital Karlovačke banke smanjio bi se umanjenjem nominalne vrijednosti redovnih dionica s 50 na 10 kuna.

Piše: PolitikaPlus

Dioničari Karlovačke banke (KABA) u veljači bi trebali donijeti odluku o obvezujućoj ponudi Ivana Žabčiča i Marka Vukovića, vlasnika tvornice oružja HS Produkt, za dokapitalizaciju i stjecanje 75-postotnog vlasničkog udjela u toj banci.

Prema objavljenom pozivu za Glavnu skupštinu Karlovačke banke, sazvane za 10. veljače, dioničarima banke prvo se predlaže pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala radi prijenosa sredstava dobivenih smanjenjem kapitala u rezerve kapitala banke.

Temeljni kapital Karlovačke banke smanjio bi se umanjenjem nominalne vrijednosti redovnih dionica s 50 na 10 kuna, čime bi temeljeni kapital bio snižen s trenutnih 116,9 milijuna kuna na 24,24 milijuna kuna, a razlika od 92,6 milijuna kuna prenijela bi se u rezerve kapitala.

Skupštini se predlaže i odluka o isključenju u cijelosti prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica i povećanju temeljenog kapitala.

Taj se prijedlog odluke u pozivu za skupštinu pojašnjava procjenom da "u ovom trenutku na tržištu kapitala ne postoji mogućnost uspješnog provođenja javne ponude dionica uz zadržavanje prava prvenstva postojećih dioničara, dok istovremeno postoje zainteresirani ulagatelji, koji su iskazali svoju volju i namjeru ulaganja novčanih sredstava u društvo, sve u cilju ispunjenja svih potrebnih pretpostavki za normalizaciju rada banke i jačanja jamstvenog kapitala banke, kao preduvjeta za stabilnost i mogućnost širenja poslovanja".

Žabčić i Vuković predali su 10. prosinca prošle godine svoju obvezujuću ponudu, u kojoj kao uvjet za dokapitalizaciju traže isključenje prvenstva postojećih dioničara, a Uprava i Nadzorni odbor, stoji u pozivu, to smatraju "oportunim i u interesu kako društva, tako i postojećih dioničara".

U svojoj ponudi vlasnici HS Produkta ponudili su dokapitalizaciju Karlovačke banke za 75 milijuna kuna, čime bi stekli 75 posto plus jednu dionicu banke.

U pozivu za skupštinu Karlovačke banke predlaže se prihvaćanje odluke da se temeljeni kapital poveća za 72,7 milijuna kuna, na gotovo 97 milijuna kuna, kao i odluka da se Žabčiću i Vukoviću odobri stjecanje većinskog vlasničkog udjela u banci bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje ostalih dionica.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

karlovac, karlovačka banka, kaba