Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Rekordno niska inflacija u EU: Što će ECB napraviti da spriječi deflaciju?

FOTO: Mario Draghi
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer je ulagače ohrabrio prvi rast američkog S&P 500 indeksa nakon pada u prva tri radna dana ove godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,6 posto, nakon što je u prva dva radna dana ove godine potonuo oko 3 posto.
Cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu porasle su između 0,1 i 1,2 posto, dok u Australiji stagniraju.


MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,4 posto.

Tečaj eura kreće se oko jučerašnjih razina od 1,3620 dolara, nedaleko 1,3570 dolara, najniže razine u mjesec dana, na koju je pao u ponedjeljak.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon dobrih makroekonomskih podataka iz SAD-a i Njemačke, koji bude nadu da se u najvećim svjetskim gospodarstvima situacija poboljšava.

U studenome je američki izvoz dosegnuo rekordne razine, dok je uvoz pao, pa je zabilježen najmanji trgovinski deficit u posljednje četiri godine.

To je pojedine analitičare navelo na povećanje procjena rasta najvećeg svjetskog gospodarstva. Tako u Barclays banci sada očekuju rast američkog bruto domaćeg proizvoda u posljednjem lanjskom tromjesečju za 3 posto.

„Ulagači su odahnuli nakon pokazatelja da se oporavak američkog gospodarstva nesmetano nastavlja“, kaže Nobuhiko Karamochi, strateg u tvrtki Mizuho Securities.

Niz posljednjih makroekonomskih podataka pokazuje da nedavna odluka američke središnje banke o smanjenju poticajnih mjera ima opravdanja u gospodarskim temeljima.

Pozitivno je na tržište utjecala i vijest da će Međunarodni monetarni fond uskoro povećati procjene rasta svjetskog gospodarstva, nakon depresivno dugog razdoblja smanjenja procjena.

A na valutnim tržištima vlada oprez uoči sutrašnje sjednice čelnika Europske središnje banke. Ne očekuju se promjene u vrlo labavoj monetarnoj politici ECB-a, no čeka se osvrt predsjednika banke Marija Draghija na jučer objavljen podatak da je inflacija u Europskoj uniji u prosincu pala na rekordno niskih 0,7 posto.

„Ti su podaci potaknuli špekulacije da će ECB poručiti da je spreman poduzeti sve što je potrebno kako bi spriječilo uranjanje gospodarstva u deflaciju“, navode analitičari ANZ banke u bilješci klijentima.

Zbog te neizvjesnosti tečaj eura kreće se oko jučerašnjih razina od 1,3620 dolara, nedaleko 1,3570 dolara, najniže razine u mjesec dana, na koju je pao u ponedjeljak.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura dosegnula je jutros 143 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 142,20 jena.

I dolar je ojačao prema 'japancu', pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 104,35 na 104,95 jena, no na razini od 105 jena naišao je na snažan otpor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AZIJSKE BURZE, FOREX, MARIO DRAGHI, EURO, TEČAJ EURA, MSCI, NIKKEI