Scena

SLAVNI REDATELJ: Zhang Yimou kazna 900 tisuća eura zbog kršenja politike jednog djeteta

Spekuiralo se i s mnogo vwećom kaznom, budući da se u medijima tvrdilo da ima najmanje sedmero djece.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Kina je u četvrtak izrekla novčanu kaznu slavnom filmskom redatelju Zhangu Yimouu u iznosu od 7,5 milijuna juana (900 tisuća eura) zbog toga što ima troje djece čime krši kinesku politiku jednog djeteta.

Agencija za obiteljsko planiranje u istočnom gradu Wuxiju, otkuda je Zhangova supruga Chen Ting, poručila je Zhangu prošloga mjeseca da će biti kažnjen, ali nije rekla o kojemu se iznosu radi. Zhang je podnio žalbu.


Prošle godine pojavila su se izvješća na internetu da Zhang, koji je zadivio svijet 2008. spektakularnim ceremonijama otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Pekingu, ima najmanje sedmero djece te da bi mu mogla biti izrečena kazna u iznosu od 160 milijuna juana, javila je Xinhua.

Nakon tih izvješća krenula je potraga za Zhangom. Agencija je u studenome prošle godine priopćila da ga ne može locirati, a zatim se oglasio Zhang u prosincu. On se ispričao zbog toga što ima troje djece i rekao je da će prihvatiti bilo kakvu kaznu.

Zhang je sa svojim filmovima osvajao glavne nagrade na filmskim festivalima u Berlinu i Veneciji, a široj je publici poznat po filmovima Heroj, Kuća letećih bodeža i Kletva zlatnog cvijeta.

Kineska je vlada u studenome priopćila da će dopustiti parovima da imaju drugo dijete ako je jedan od roditelja jedinac. To je dosad najvažnije ublažavanje politike kontrole broja stanovnika u gotovo 30 godina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

demografija, politika jednog djeteta, kina, zhang yimou