Hrvatska

STAV: Ivan Zvonimir Čičak: Udbaška hobotnica je duboko penetrirala u tkivo hrvatskog naroda

Svi znamo tko je 'visoki izvor iz Vlade', poručuje Čičak.

Piše: Ivan Klarić

Svakome tko imalo prati domaću političku scenu, iz vokabulara korištenog u tom tekstu jasno je tko je ta osoba koja se u Jutarnjem listu često skriva iza "visokog izvora". Ta osoba, tako, često govori o državnom udaru, a inače je poznat i po tome da mu je česta poštapalica "narod je marva", bio je prvi komentar predsjednika Hrvatskog helšinskog odbora (HHO) Ivana Zvonimira Čička kada smo ga upitali za komentar teksta u jučerašnjem Jutarnjem listu u kojem je neimenovani izvor iz Vlade kritičkim tonom komentirao odluku o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj.

 

'Svakome tko imalo prati domaću političku scenu, iz vokabulara korištenog u tom tekstu jasno je tko je ta osoba koja se u Jutarnjem listu često skriva iza "visokog izvora". Ta osoba, tako, često govori o državnom udaru, a inače je poznat i po tome da mu je česta poštapalica "narod je marva".'

Naime, Jutarnji list je prenio komentar izvora iz Vlade da je odluka da se izruči Josip Perković 'skandalozna', da 'sudovi ne žele provoditi zakone' te da je 'riječ o državnom udaru s pištoljem na vodu'. 

 

- Nakon te poruke, ali i cijelog teksta u partijskom biltenu Kukuriku koalicije, Jutarnjem listu, vidjeli smo utjecaj na hrvatsko pravosuđe po presudi suda u Velikoj Gorici (tamošnji sud je donio odluku o neizručenju Zdravka Mustača Njemačkoj), ističe Čičak koji se posebno osvrnuo na glasnogovornika suda u Velikoj Gorici Antu Zeljka.

 

- Iz njegove biografije se širi smrad afera. Postavlja se pitanje zašto je morao napustiti Vukovar i zašto ga je bivša ministrica pravosuđa Ana Lovrin smijenila s mjesta predsjednika vukovarskog suda. U hrvatskom pravosuđu nas ništa ne može čuditi, pogotovo ne nakon svih afera u kojima su se našli članovi Državnog sudbenoh vijeća i članovi njihovih obitelji, kaže predsjednik HHO-a i nastavlja.

 

- Ako uzmemo u obzir da je Ranko Marijan, predsjednik Državnog sudbenog vijeća, bio sudac koji je vodio zadnji postupak zbog verbalnog delikta - onaj protiv Dobroslava Parage, zbog toga što je opisivao stanje na Golom otoku - onda bez ikakvih problema možemo reći da je Udbaška hobotnica duboko penetrirala u tkivo hrvatskog naroda, zaključuje Ivan Zvonimir Čičak.