Ilijana Grgić

KOMUNIKACIJA: Žestoki bijes s Markova trga ponovo udara i to kroz riječi 'visokog vladinog izvora'

U dvije godine 'izvor blizak vladi' služi kako bi se poručilo ono što se nema 'hrabrosti' reći pod punim imenom.

Piše: Ilijana Grgić

Kojim riječima se može opisati komunikacija koja ovih dana dolazi od 'visokog vladinog izvora' koji je odlučio putem jednog medija prozivati, polemizirati i pritiskati sve one koji se ne slažu sa njime, teško je reći. Osim možda, da nije žalosno bilo bi smiješno, ali ipak ću u jednoj riječi koji je taj isti visoki izvor koristio možda najbolje dočarati  kao to sve izgleda – kao jedna velika sprdačina.

 

'Kako to Vlada može utjecati na pravosuđe? Možemo li smjenjivati suce? Ne. Možemo li im smanjiti plaće? Jako teško. I zato je žalosno kada tako istupa Hrvatin, koga smo mi izabrali za predsjednika Vrhovnog suda jer nije bilo boljeg kandidata za ovaj položaj, a sada se vidi da nije sposoban kontrolirati jedan dio Vrhovnog suda - rekao je Vladin izvor.

Svima je dobro poznato da se taj izvor posebno uzvrpoljio u onom trenutku kad je Županijski sud u Zagrebu donio odluku da se Josip Perković može izručiti Njemačkoj. Upravo je tada shvatio 'sve mogućnosti' kad si neimenovani.

 

Možeš reći što god hoćeš, a nitko te ne može prozvati za to. Možeš vrijeđati sve po redu, gledati kako se javnost igra pogađanja tko je taj 'visoki izvor', mora da to daje neko posebno zadovoljstvo, biti taj igrač iz sjene, od kojeg strahuju svi.

 

I dok svi ostali akteri u ovoj medijskoj igri pod svojim imenom i prezimenom iznose svoje stavove, donose odluke, jedino što znamo o 'izvoru' iz Vlade je da je 'visok'. E i to je malo škakljivo, jer može biti da je visoko pozicioniran ili jednostavno visok rastom.

 

Otkrio je tako taj visoki izvor u svojim obraćanima javnosti pravo lice vlasti. Pogotovo se to iščitava iz poruka predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu.

 

'Kako to Vlada može utjecati na pravosuđe? Možemo li smjenjivati suce? Ne. Možemo li im smanjiti plaće? Jako teško. I zato je žalosno kada tako istupa Hrvatin, koga smo mi izabrali za predsjednika Vrhovnog suda jer nije bilo boljeg kandidata za ovaj položaj, a sada se vidi da nije sposoban kontrolirati jedan dio Vrhovnog suda - rekao je Vladin izvor.

 

I dok svi ostali akteri u ovoj medijskoj igri pod svojim imenom i prezimenom iznose svoje stavove, pod svojim imenom i prezimenom donose odluke, jedino što znamo o izvoru iz Vlade je da je 'visok'. E i to je malo škakljivo, jer može biti da je visoko pozicioniran ili jednostavno visok rastom.

U samo par rečenica pokazalo se da nema one zamišljene i toliko potrebne trodiobe Vlasti, bez koje je demokracija tek samo puka floskula.

 

Poručuje tako 'vladin izvor' Hrvatinu, ako ne radiš onako kako mi očekujemo od tebe 'nisi sposoban obavljati tu dužnost'.  Odnosno, imaš još jednu šansu, ako i nju prokockaš, e onda se 'pozdravi' sa mjestom predsjednika Vrhovnog suda.

 

U dvije godine mandata Zorana Milanovića, posezalo se za 'izvorom  visokim' kako bi se reklo ono što se nema 'hrabrosti' poručiti pod punim imenom.

 

Jer na kraju ispada, tako bar pokazuje dosadašnja praksa, svi oni koji pod vlastitim imenom nešto kažu ili komentiraju na najboljem su putu da ostanu sami, bez ministarske ili pak stranačke pozicije. Ili bilo koje pozicije.

 

To je praksa koja je prisutna od prvih dana. Tko se još sjeća siječnja 2012. kada je Ferdelji javno kritizirao Vladu pa ga Milanović smijenio. 

 

Mnogi su se se nadali da to neće biti obrazac po kojem će raditi mladi Milanović. No, nadanje je jedno, a stvarnost nešto drugo. Ferdelji je bio prvi u nizu. Tog davnog siječnja prije dvije godine Milanović je uvjeravao javnost riječima 'Ne tražim pokornost, koju prezirem, već lojalnost.’ Ispada da premijer i šef SDP-a , traži i jedno i drugo. I ne oprašta tako lako. Tako bar kažu 'svi oni izvori'.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vladimr ferdelji, branko hrvatin, zoran milanović, vlada