A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nosorog-crni-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dozvola za odstrel crnog nosoroga prodana u Teksasu za 350.000 dolara | Politika+
Hrvatska

NAMIBIJA: Dozvola za odstrel crnog nosoroga prodana u Teksasu za 350.000 dolara

Crni nosorog je pred izumiranjem zbog gubitka staništa i zbog krivolova.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Dozvola za lov na crnog nosoroga u Namibiji prodana je u subotu u Teksasu za 350.000 dolara na spornoj dražbi, premda će se novac iskoristiti za zaštitu te vrste kojoj prijeti izumiranje.

Safari klub iz Dallasa, teksaško lovačko društvo koje je organiziralo dražbu, rekao je da će se sav novac dati Namibiji za "borbu protiv krivolovaca, zaštitu staništa, istraživanje i druge važne mjere zaštite ugrožene populacije crnog nosoroga".


Namibija od 2012. prodaje dozvole za lov na krupnu divljač, slona, lava i crnog nosoroga. Za potonjeg izdaje pet dozvola na godinu.

Uoči dražbe direktor teksaškog lovačkog društva, Ben Carter rekao je da je primio deset elektroničkih poruka s prijetnjom smrću njegovoj obitelji i članovima društva koje je FBI shvatio ozbiljno, izvijestila je američka savezna policija.

Crni nosorog je pred izumiranjem zbog gubitka staništa i zbog krivolova. Nosorogov rog ima veliku vrijednost na crnom tržištu a koristi se, među ostalim, i u tradicionalnoj medicini.

U Namibiji, polupustinjskoj zemlji, živi gotovo 1.800 primjeraka crnog nosoroga kojih u cijelom svijetu ima manje od 5.000. Crnom nosorogu, podvrsti afričkog, prijeti "velika opasnost" od izumiranja, po takozvanoj crvenoj listi ugroženih vrsta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

namibija, crni nosorog, nosorog