Hrvatska

AFERA POMOĆNIK: Branko Šegon dobio povlašteni kredit: 'Da je imalo moralna osoba sam bi se maknuo!'

'Vlada se hvali visokim standardima pa neka ih onda i ispoštuje.'

Piše: Vanja Deželić

Hrvatska radiotelevizija u posjedu je ugovora između tvrtke Facta Vera u vlasništvu obitelji Šegon te HBOR-a, koji pokazuje niz zanimljivih i u cijelosti je prikazan u emisiji Studio 4.

- Dolaskom na političku funkciju Šegon od HBOR-a dobio znatno niže kamate, državnu subvenciju i dulji poček - navodi HRT.

Time se dodatno zaplela, a možda i rasplela, kompletna afera oko pomoćnika ministra financija Slavka Linića. Iako je već 2010. godine protiv njega USKOK pokrenuo istragu i zagrebačkoj policiji u tri navrata slao požurnice, Linić ga je ipak zaposlio.

 Prijateljstvo se pokazalo snažnijim od mogućih neugodnosti, a kompletna istraga i porezne nejasnoće oko Branka Šegona "isplivale" su na površinu kada je odobren ovaj sporni kredit.

Iako je ministar financija naveo da će "pravne institucije odraditi svoj dio posla" javnosti je nevjerojatno da se tako nešto i događa jer nije slučajno da je baš Šegon postao pomoćnik, nije slučajno da je dobio taj kredit i nije slučajno da se toliko odgađa neminovno - smjena. Slučajno je tek da se sve otkrilo.

 

ZELIĆ: Protiv Šegona već postoji dovoljno dokaza i optužbu da razmisli o ostavci. Uostalom, Vlada nam je obećala da će njegovati visoke standarde i očekujemo da će to ispuniti

- Sve je trebalo biti navedeno u imovinskim karticama, ali nije. Nema informacije o tome koji odvjetnički ured ima upravljačka prava na Trgovačkom sudu, a glasnogovornica ministarstva financija ignorira sve upite iako te informacije moraju bit dostupne - ističe urednik HTV-a Dražen Majić, koji je i došao do ugovora. Podsjetio je i na još jedan apsurd u cijeloj priči.

- On vodi predstečajne nagodbe dviju firmi na Korčuli, gdje i sam ima interese, znatne interese! Iole moralna osoba ne bi radila takav posao i sama bi se maknula.

Dragan Zelić iz GONG-a je pojasnio dio o sukobu interesa, odnosno zašto je sve ovo nadišlo takvu klasifikaciju.

- Sukob interesa je samo predvorje korupcije. Zato je bitno da se ne konzumira kako se kasnije ne bi pogodavalo. Ali razna pogodovanja više nisu u sferi sukoba interesa, to je sada posao za DORH. Ako je Linić znao trebao se obratiti Povjerenstvu i u ovom slučaju imamo neosjetljivost dužnosnika i zatvorenost jedne institucije gdje ne bi smjelo biti tajni - kazao je Zelić i izrazio čuđenje kako HBOR može tajiti podatke o kreditiranju kada bi oni morali biti dostupni.

Zato je apsurdno priopćenje koje je HBOR plasirao u javnost.

- Hrvatska banka za obnovu i razvitak odobrila je kredit trgovačkom društvu Facta Vera d.o.o., a ne fizičkoj osobi. Kredit je odobren uz podjelu rizika s poslovnom bankom i pod jednakim uvjetima koje imaju i drugi poduzetnici koji dobivaju takve kredite.

MEJIĆ: On vodi predstečajne nagodbe dviju firmi na Korčuli, gdje i sam ima interese, znatne interese! Iole moralna osoba ne bi radila takav posao i sama bi se maknula

To se ne može znati jer HBOR tvrdi da su podaci o kreditiranju tajni. Dakle, moguće je bilo što, nitko ne može provjeriti. Poznato je pak da protiv Branka Šegona postoji previše optužbi, njegov sin je na sebe preuzeo odgovornost kada je "nespretno" istaknuo da on vodi tvrtku i na potezu su šutljivci - Linić i Milanović.

- Protiv Šegona već postoji dovoljno dokaza i optužbu da razmisli o ostavci. Uostalom, Vlada nam je obećala da će njegovati visoke standarde i očekujemo da će to ispuniti. Što se tiče ostavke ministra Linića, to neka odluči Vlada - zaključuje Zelić.

Dodatan je to udarac aktualnoj vlasti, koja ionako gubi svaki kredibilitet i popularnost im nikada nije bila niža. Uz svu rastrošnost, rupe u proračunu, rast nezaposlenosti, povećanje vanjskog duga i težak pad životnog standarda, sada se i možebitne koruptivne afere, nepotizam i sukob interesa nameću u prvi plan.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slavko linić, afera pomoćnik, branko šegon, kredit