4kotača

AUTOINDUSTRIJA: Rekordna godina: Slovaci u 2013. proizveli gotovo milijun automobila

Taj sektor čini čak 41 posto ukupne slovačke industrijske proizvodnje

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP


"Slovački proizvođači dosegnuli su puni kapacitet proizvodnje, pa nema baš previše prostora za daljnji rast ukoliko u Slovačku ne dođe novi proizvođač automobila ili postojeći ne ulože u značajno proširenje postojećih proizvodnih linija"

Slovački automobilski sektor proizveo je prošle godine rekordnih 980.000 vozila unatoč sumornom raspoloženju na ključnom izvoznom tržištu Europske unije, izvijestili su u srijedu iz udruge proizvođača.

U toj su članici eurozone smješteni moderni pogoni automobilskih divova kao što su najveći europski proizvođač automobila Volkswagen, zatim južnokorejskog Kia Motorsa i francuskog PSA Peugeot Citroena. U 2013. ti su proizvođači povećali proizvodnju za 5,8 posto, potvrdivši vodeću poziciju Slovačke kao najvećeg svjetskog proizvođača po stanovniku, objavila je industrijska udruga (ZAP).


Sektor čini čak 41 posto ukupne slovačke industrijske proizvodnje i zapošljava više od 60.000 ljudi. U 2012. proizveo je 926.000 automobila. Ove godine trebao bi ih proizvesti najmanje toliko.

"Slovački proizvođači dosegnuli su puni kapacitet proizvodnje, pa nema baš previše prostora za daljnji rast ukoliko u Slovačku ne dođe novi proizvođač automobila ili postojeći ne ulože u značajno proširenje postojećih proizvodnih linija", kazao je novinarima predsjednik ZAP-a Jaroslav Holeček.

"Međutim, ima prostora za rast među dobavljačima i u sektoru istraživanja i razvoja, koji bi mogli pomoći da Slovačka izbjegne sudbinu bivšeg američkog uporišta autoindustrije Detroita", dodao je Holeček.

Većina automobila sastavljenih u Slovačkoj izvozi se u druge članice EU-a, te u Rusiju i Kinu.

Fokusiranost slovačkih proizvođača automobila na male, ekološki prihvatljive automobile i širenje prodaje i na izvozna tržišta izvan EU-a pomoglo je proizvođačima da prebrode razdoblje slabe potražnje u 28-članoj Uniji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

automobilska industrija, slovačka, vw