Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: U fokusu ulagača mogle bi biti dionice AD Plastika i Petrokemije

''Očekujem relativno mirno trgovanje jer investitorima nedostaju smjernice.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Nakon jučerašnjeg izraženijeg pada Crobexa, ponajviše zbog pada cijene dionice Ine, danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje relativno mirno trgovanje jer investitorima nedostaje novih smjernica. Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks spustio se jučer 0,50 posto, na 1.801 bod, dok je Crobex10 potonuo 1,08 posto, na 997 bodova. Nakon tri dana uzastopnog pada, Crobex je od početka tjedna u minusu 0,14 posto, a Crobex10 0,25 posto.


Redovni promet dionicama iznosio je jučer 11,4 milijuna kuna, oko dva milijuna više nego dan prije.

Pad Crobexa ponajviše je posljedica pada cijene dionice Ine za 5,6 posto, na 3.305 kuna, uz vrlo mršav promet.

Vladini i MOL-ovi pregovarači su nakon jučerašnje, treće runde pregovora o budućnosti Ine, ocijenili da je sastanak bio puno kooperativniji nego su to bili prošli, a razgovaralo se o istraživanju i proizvodnji.

Najveći promet jučer je ostvaren dionicom HT-a, 2,05 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala blagih 0,05 posto, na 173,74 kune.

Znatnije se trgovalo i dionicama AD Plastika, čija se cijena spustila 0,15 posto, na 122,2 kune, te Petrokemije, čija je cijena porasla 2,33 posto, na 152,99 kuna.

„Očekujem relativno mirno trgovanje jer investitorima nedostaju smjernice, dok bi u fokusu, kao i proteklih dana, mogle biti dionice AD Plastika i Petrokemije“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Ni na inozemnim burzama trenutno nema važnijih zbivanja, dodaje Bešević Vlajo.

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati nekoliko velikih banaka i kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,39 posto, na 16.417 bodova, a S&P 500 indeks 0,13 posto, na 1.845 bodova.

Zbog toga su jutros i na azijskim burzama cijene dionica blago pale, a i na europskim se burzama očekuje suzdržano trgovanje.

„Nemamo baš puno smjernica u ovome trenutku. Investitori čekaju objavu novih financijskih izvješća američkih kompanija, a od makroekonomskih pokazatelja danas bi trebali biti objavljeni podaci o izdanim građevinskim dozvolama u SAD-u“, zaključuje Bešević Vlajo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, crobex, ad plastik, petrokemija, Maja Bešević Vlajo