Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Uzlaz American Expressa, potop Intela i General Electrica

''Sezona kvartalnih izvješća dobro je počela, no kasnije su zaredale razočaravajuće brojke, pa je veliko pitanje kakav će rezultat biti na kraju.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u petak S&P 500 i Nasdaq indeks blago pali pod pritiskom slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata Intela i General Electrica.

„Sezona kvartalnih izvješća dobro je počela, no kasnije su zaredale razočaravajuće brojke, pa je veliko pitanje kakav će rezultat biti na kraju“

S&P 500 skliznuo je 0,39 posto, na 1.838 bodova, a Nasdaq indeks 0,50 posto, na 4.197 bodova. Dow Jones ojačao je, pak, 41 bod, ili 0,25 posto, na 16.458 bodova.

Rast Dow Jonesa zahvaljuje se skoku cijene dionice American Expressa za 3,6 posto, nakon što je kompanija izvijestila o boljim nego što se očekivalo rezultatima u posljednjem lanjskom tromjesečju. To je potaknulo i cijene dionica drugih kartičarskih kuća, kao što je Visa.

S druge strane, dionice Intela i General Electrica pojeftinile su više od 2 posto jer su rezultati tih industrijskih divova podbacili.

Sezona objave tromjesečnih poslovnih izvješća još je u ranoj fazi, no zasad su rezultati kompanija slabiji nego što je to uobičajeno.

Dosad je rezultate objavilo oko 10 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 50 posto nadmašilo očekivanja po pitanju dobiti, manje od povijesnog prosjeka od 63 posto.

I to, premda su očekivanja niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu porasle za 7,7, a prihodi za samo 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

„Sezona kvartalnih izvješća dobro je počela, no kasnije su zaredale razočaravajuće brojke, pa je veliko pitanje kakav će rezultat biti na kraju“, kaže John Manley, strateg u fondu Wells Fargo Funds Management.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones ojačao je 0,1, a Nasdaq indeks 0,5 posto. S&P 500 skliznuo je, pak, 0,2 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,20 posto, na 6.829 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,26 posto, na 9.742 boda, a pariški CAC 0,19 posto, na 4.327 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

WALL STREET, DOW JONES, S&P 500, NASDAQ, INTEL, GENERAL ELECTRIC, AMERICAN EXPRESS