Zagreb

PRODAJA: Na Cvjetnom trgu u Zagrebu obilježen je 7. dan mimoza

Akciju je i ove godine organizirala Udruga za pomoć ženama u prevenciji i liječenju raka vrata maternice 'Zdravka'.

Piše: PolitikaPlus

U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice - 7. hrvatskog Dana mimoza, na Cvjetnom je trgu danas organizirana humanitarna prodaja mimoza, kao i niz edukativnih aktivnosti kojima se želi upozoriti javnost na važnost prevencije u liječenju te zloćudne bolesti od koje godišnje u svijetu obolijeva oko pola milijuna žena.

Uz brojne liječnike, osobe iz javnog i političkog života, javno-zdravstvenu akciju došla je podržati i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić koja je istaknula važnost senzibiliziranja žena da redoviti ginekološki pregledi i rano otkrivanje bolesti značajno pridonose izlječenju.

Akciju je i ove godine organizirala Udruga za pomoć ženama u prevenciji i liječenju raka vrata maternice "Zdravka", pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića i ministarstava zdravlja te socijalne politike i mladih.

Ministrica Opačić pozvala je sve roditelje da cijepe svoju djecu protiv humanog papiloma virusa (HPV), s obzirom da u Hrvatskoj to cijepljenje još uvijek nije organizirano u sklopu nacionalnog programa prevencije. Svrha cijepljenja je zaštita od infekcije HPV-om , a namijenjeno je djevojčicama i ženama u dobi od 9 do 26 godina. Istaknula je i važnost uvođenja zdravstvenog odgoja radi edukacije djece o zaštiti i odgovornom stupanju u spolne odnose.

Zahvaljujući inicijativi Hrvatske lige protiv raka i udruge "Zdravka", Hrvatski sabor proglasio je treću subotu u siječnju Danom mimoza - Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi otkrije rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti umre jedna žena. Najčešće oboljevaju žene između 40. i 54. godine života.

Od 1. prosinca 2012. provodi se i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, kojim se žene u dobi između 25 i 64 godina poziva na PAPA test svake tri godine. Cilj je programa smanjiti invazivnost te bolesti za 60 posto u osam godina od početka provođenja programa te u 13 godina smanjiti smrtnost za 80 posto.

Akciju su došli podržati i izaslanik predsjednika Republike Izet Aganović, predstavnica Ministarstva zdravlja Mirela Bušić, saborski zastupnici Nenad Stazić, Gordana Sobol i Jadranka Kosor, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić i brojne druge osobe iz javnog i političkog života.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cvjetni trg, zagreb, rak maternice, dan mimoza