Svijet

PRITISAK : SAD: Iranu poziv u Ženevu samo ako podupire prijelaznu vladu

'Ako Iran ne prihvati zaključak iz Ženeve (2012.) treba povući poziv', rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Sjedinjene Države smatraju da bi Ujedinjeni narodi trebali povući poziv Iranu da sudjeluje na sirijskoj mirovnoj konferenciji u Ženevi ako se vlasti u Teheranu javno ne obvežu poštivati dogovor iz 2012. godine kojim se poziva na osnivanje prijelazne vlade u Siriji.

 

"Ako Iran ne prihvati zaključak iz Ženeve (2012.) treba povući poziv", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

 

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u nedjelju je rekao da je pozvao Iran da sudjeluje na prvom danu mirovne konferencije konferencije o Siriji koja će 22. siječnja početi u Montreuxu a nastaviti se u Ženevi.

 

Ban je rekao da je dugo i opširno razgovarao s iranskim ministrom vanjskih poslova Muhamedom Džavadom Zarifom i da vjeruje da Teheran podržava dogovor iz 2012. godine.

 

"Ministar vanjskih poslova Zarif i ja smo se složili da je cilj pregovora dobiti pristanak svih strana za uspostavu prijelaznog tijela vlasti sa svim izvršnim ovlastima", stoji u izjavi glavnog tajnika UN-a.

 

"Zato sam kao organizator i domaćin konferencije odlučio uputiti Iranu poziv na sudjelovanje...Iran treba sudjelovati kao jedna od važnih zemalja u susjedstvu", rekao je Ban napominjući da uskoro očekuje odgovor iranskih vlasti na poziv.

 

Zapadne zemlje i monarhije Arapskog zaljeva uvijek su bile suzdržane oko poziva Iranu da sudjeluje na konferenciji opravdavajući to time što Teheran podržava predsjednika Bašara al Asada i nikada nije podržao plan o političkoj tranziciji u Damasku.

 

Tijekom građanskog rata koji skoro tri godine traje u Siriji ubijeno je više od 100.000 osoba a preko dva milijuna izbjeglo je u inozemstvo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

žena, sad, iran, sirija