A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/prosvjed-ukrajina-kijev-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Rusija kritizira Europsku uniju zbog potpore ukrajinskoj oporbi | Politika+
Svijet

OŠTRO: Rusija kritizira Europsku uniju zbog potpore ukrajinskoj oporbi

'Voljeli bismo da se neki naši europski kolege ne ponašaju tako neodgovorno u ukrajinskoj krizi.'

Piše: PolitikaPlus

Rusija osuđuje "nepriličnu" potporu koju neke europske vlade pružaju ukrajinskoj oporbi, rekao je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Segej Lavrov, ocijenivši da u toj zemlji stanje izmiče kontroli.

"Voljeli bismo da se neki naši europski kolege ne ponašaju tako neodgovorno u ukrajinskoj krizi", rekao je Lavrov.

Podsjetio je na događaje u prosincu kada su "članovi više europskih vlada sudjelovali u protuvladinim prosvjedima u zemlji s kojom održavaju diplomatske veze".

"To jednostavno ne priliči", dodao je.

Napomenuo je da su prosvjednici, koji već dva mjeseca borave za Trgu neovisnosti u središtu Kijeva, zauzeli zgrade javnih ustanova kao što je gradska vijećnica.

"Zamislite da se to dogodi u nekoj zemlji Europske unije. Bi li to bilo moguće? To se nikad ne bi dopustilo", rekao je Lavrov.

Ruski ministar je kritizirao prosvjednike zbog "nasilja, napada na policiju, paleži, bacanja Molotovljevih koktela i eksplozivnih naprava", ocijenivši takvo ponašanje "svekolikom povredom svih europskih standarda".

"Mislim da pozivi na mir ukrajinskih oporbenih čelnika poput Vitalija Klička, pokazuju da se stanje u ovom trenutku otima kontroli", kazao je Lavrov.

Prosvjedi u Ukrajini počeli su prije dva mjeseca, pošto je predsjednik Viktor Janukovič naglo promijenio politički pravac, odustavši od potpisivanja ugovora o pridruživanju EU-u i okrenuvši se Rusiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ukrajina, europska unija, rusija, prosvjed