Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Nema puno razloga za optimizam

''Nema na vidiku poticaja niti za snažniji rast, niti za pad indeksa.''

Piše: PolitikaPlus

I danas bi na Zagrebačkoj burzi Crobexi mogli stagnirati, jer gospodarska situacija u zemlji još ne daje puno razloga za optimizam, a zasad nema ni poslovnih vijesti koje bi potaknule ulagače. Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks spustio se jučer 0,19 posto, na 1.809 bodova, a Crobex10 0,30 posto, na 1.001 bod. Redovni promet dionicama iznosio je 13,7 milijuna kuna, što je oko 3,7 milijuna više nego prethodnoga dana.


Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 2,77 milijuna kuna, a cijena joj je potonula 1,21 posto, na 170,8 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom Valamar Adrije, a cijena joj je porasla peti dan zaredom, i to za 0,85 posto, na 176,99 kuna.

U fokusu investitora jučer je bila i dionica Zagrebačke banke, čija je cijena porasla 2,6 posto, na 27,58 kuna, uz promet od 845.000 kuna.

Općinski sud u Zagrebu presudio je nepravomoćno da Ljubljanska banka i njezina pravna slijednica Nova ljubljanska banka moraju vratiti Zagrebačkoj banci više milijuna eura na ime povrata stare devizne štednje. Privrednoj banci Zagreb istom presudom dosuđen je povrat 222.000 eura.

„Nakon jučerašnje stagnacije Crobexa uz negativni predznak, ni danas ne očekujem veće promjene na domaćoj burzi. Nema na vidiku poticaja niti za snažniji rast, niti za pad indeksa“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Kako dodaje, investitore možda privuče vijest da u Jadranu postoji značajan potencijal za pronalaskom još neotkrivenih zaliha nafte i plina duž cijele hrvatske strane Jadrana, sudeći po istraživanjima koje provodi norveška tvrtka Spectrum.

No, s druge strane Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) snizila je svoju procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s 1,5 na 1,0 posto.

„Predstoji nam i rebalans proračuna radi smanjenja deficita, a još nije jasno na koji će način Vlada to provesti. Posljednjih dana najavljuje se da će javna poduzeća morati svoju dobit prenijeti u proračun. Zbog svega toga, na tržištu kapitala nema razloga za znatnije promjene, vjerojatno će i ove godine Crobexi više-manje stagnirati“, ističe Rinkovec.

Dodaje da je mjesec siječanj karakterističan za nešto veći promet.

„No, nažalost među najlikvidnijima često su izdanja kompanija koje su u predstečajnoj nagodbi ili stečaju, poput Magme i Diokija“, navodi Rinkovec.

A na inozemnim burzama trguje se oprezno. Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks blago porastao, zahvaljujući usponu cijena dionica u rudarskom sektoru, dok je Dow Jones pao pod pritiskom slabih poslovnih rezultata triju kompanija iz njegova sastava.

S&P 500 ojačao je 0,28, a Nasdaq indeks 0,67 posto, dok je Dow Jones oslabio 0,27 posto.

I na azijskim se burzama jutros trgovalo oprezno jer poslovni rezultati kompanija ne inspiriraju, dok se optimistične prognoze o rastu najvećih svjetskih gospodarstava tek trebaju potvrditi.

„Na inozemnim burzama najvažniji indeksi i dalje stagniraju na prilično visokim razinama. Investitori prije svega čekaju konkretne odluke Feda oko daljnjih monetarnih koraka“, zaključuje Rinkovec.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CROBEX, ZAGREBAČKA BURZA, ROMAN RINKOVEC