Mojbiz

ZADUŽIVANJE: Slavko Linić: Pokušat ćemo izbjeći smanjenje plaća i mirovina, rebalans proračuna već u veljači

Vlada će u veljači, nakon što Vijeće za financijske i ekonomske poslove (ECOFIN) utvrdi mjere, reagirati prijedlogom rebalansa proračuna.

Piše: P/H

Ministar financija Slavko Linić izjavio je da će Vlada u mjerama za smanjenje deficita pokušati izbjeći smanjenje plaća u javnom i državnom sektoru te mirovina.

Ministar je to rekao u Saboru, odgovarajući na zastupničko pitanje Lidije Bagarić (SDP), koja je kazala da se u javnosti stvara slika da Linić svako malo ide iz Hrvatske radi dodatnog zaduživanja.


"Možete li nam reći koliko smo se točno zadužili i na koji način te dugove planiramo vratiti", upitala je Bagarić ministra financija.

Linić je odgovorio da je prošla godina završena sa 214 milijardi ukupnog duga, ali da je taj dug rezultat restrukturiranja i privatizacije brodogradnje te restrukturiranja željeznice i zračnog prometa, kao i "nekadašnjeg nereda".

Naglasio je da je Vlada odmah reagirala na najave Europske komisije vezane uz proceduru prekomjernog deficita te donijela kratkoročne mjere za smanjenje proračunskih rashoda. Najavio je da će Vlada već u veljači, nakon što Vijeće za financijske i ekonomske poslove (ECOFIN) utvrdi mjere, reagirati prijedlogom rebalansa proračuna.

Linić je istaknuo da će se pritom "pokušati izbjeći smanjenje plaća u javnom i državnom sektoru i pogotovo diranje mirovina, jer su mirovine već na socijalnoj, ja bih rekao razini i nemoguće ih je smanjivati".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plaće, slavko linić, mirovine