Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Nastavlja se stagnacija Crobexa, tržište i dalje bez poticaja

''Očekujem i danas nastavak blagih oscilacija Crobexa.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Kako nema poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarstva, a sa svjetskih tržišta ne stižu pozitivni signali, danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje nastavak stagnacije Crobexa, uz slab promet. Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,07 posto, na 1.810 bodova, a Crobex10 0,17 posto, na 1.003 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 8 milijuna kuna, što je oko 5,7 milijuna manje nego prethodnoga dana.


Najveći promet ostvaren je dionicom Arenaturista, 1,36 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,92 posto, na 219 kuna. Od početka godine cijena te dionice skočila je više od 20 posto.

„Očekujem i danas nastavak blagih oscilacija Crobexa jer nedostaje važnijih korporativnih objava. A kako je i na inozemnim burzama trgovanje posljednjih dana mirno, domaćem tržištu poticaji ne stižu ni izvana“

Milijunski promet imala je i dionica HT-a, pri čemu joj je cijena oslabila 0,18 posto, na 170,5 kuna.

Sa osjetnijim pomakom cijene ističe se dionica Janafa, koja je s odgodom od jednog dana reagirala na vijest da je tvrtka potpisala ugovor o transportu sirove nafte za rafinerije u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Cijena te dionice porasla je 4,11 posto, na 2.399 kuna, no uz nizak promet, svega 35.000 kuna.

„Očekujem i danas nastavak blagih oscilacija Crobexa jer nedostaje važnijih korporativnih objava. A kako je i na inozemnim burzama trgovanje posljednjih dana mirno, domaćem tržištu poticaji ne stižu ni izvana“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer poslovni rezultati kompanija nisu dovoljno dobri da bi potaknuli rast cijena dionica.

Dow Jones oslabio je 0,25 posto, dok je S&P 500 ojačao 0,06 posto, a Nasdaq indeks 0,41 posto.

Na azijskim su burzama, pak, cijene dionica jutros pale jer je ulagače razočarala slabost industrijske aktivnosti u Kini, što ukazuje na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Prema prvoj procjeni HSBC banke, PMI indeks industrijske aktivnosti skliznuo je u siječnju s 50,5 na 49,6 bodova, što pokazuje da se slabljenje kineske industrije nastavlja i na početku nove godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREBAČKA BURZA, Nada Harambašić Nereau, CROBEX