4kotača

POVIJESNO: Japanska Toyota prodala skoro deset milijuna automobila u 2013. godini!

Toyota je lani posebno uspješna bila na kineskom tržištu gdje je ostvarila porast prodaje od devet posto.

Piše: PolitikaPlus

Japanski proizvođač automobila Toyota prodao je 9,98 milijuna vozila prošle godine i ostao je broj jedan u svijetu, objavila je kompanija.

Automobilski gigant iz Nagoye sa svojim je brendovima (Toyota, Daihatsu, Hino, Lexus) nadmašio General Motors (9,7 milijuna prodanih vozila) i Volkswagen (9,5 milijuna). Toyota je 2013. prodala dva posto više automobila nego prethodne godine, a ove planira premašiti simboličnu granicu od deset milijuna, što dosad nije uspjelo nijednom proizvođaču u povijesti.

Toyota je lani posebno uspješna bila na kineskom tržištu gdje je ostvarila porast prodaje od devet posto i u Sjedinjenim Državama sa sedam posto više. Na europskom tržištu prodano je 848 tisuća automobila, jedan posto više nego 2012. godine.

General Motors je bio prvi po prodaji automobila u svijetu više od 70 godina, sve do 2008. kada se na čelo ljestvice prvi put probila Toyota. S izuzetkom 2011., zbog razornog potresa i tsunamija čije su posljedice naštetile proizvodnji, Toyota se od tada tamo i zadržala.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

toyota, automobil, japan