IT

ISTRAŽIVANJE: Nemoguće je hodati ravno tipkajući sms poruke

Tipkanje i slanje sms poruka u hodu te u manjoj mjeri njihovo čitanje mijenja pokrete tijela.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Slanje sms poruka na mobitelu u hodu mijenja stav i ravnotežu tijela, pokazuju rezultati australskog istraživanja objavljenog u SAD-u.

Sms poruke vrlo su popularan način komunikacije, ali malo se zna o njihovom fiziološkom utjecaju, objašnjava Siobhan Schabrun, istraživačica sa Sveučilišta Queensland u Australiji, glavna autorica studije.


Za to istraživanje svaki od sudionika hodao je ravno normalnim ritmom duž 8,5 metara. Neki nisu koristili mobitel, drugi su hodali čitajući sms a treća skupina tipkala je poruku u hodu. Pokreti tijela su zabilježeni i izmjereni uz pomoć video sustava analize pokreta u tri dimenzije.

Istraživači su ustanovili da tipkanje i slanje sms poruka u hodu te u manjoj mjeri njihovo čitanje mijenja pokrete tijela. Sudionici koji su slali sms poruke hodali su sporije, skretali s putanje i micali glavom više od onih koji su čitali poruku ili nisu koristili telefon.

Iako su pokreti ruku i glave bili usklađeni s trupom radi stabilnosti šake koja drži telefon i omogućavanja čitanja ili slanja poruke, glava se micala puno više što je utjecalo na sustav ravnoteže, ističu istraživači.

Istraživanje je objavljeno u američkom znanstvenom časopisu PLOS ONE.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mobiteli, sms