Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Zbog pada rejtinga očekuje se oprezno trgovanje

''U fokusu investitora i dalje bi mogle biti dionice turističkih tvrtki, te Dalekovoda i Magme.''

FOTO: Foto: Ivan Hrstić
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Iako se i danas na Zagrebačkoj burzi očekuje mirno trgovanje, kao i proteklih dana, Crobexi bi, zbog snižavanja kreditnog rejtinga Hrvatske, mogli dan provesti u negativnom području. Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks ojačao je jučer 0,02 posto, na 1.811 bodova, a Crobex10 0,21 posto, na 1.005 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 9,3 milijuna kuna, što je otprilike 1,3 milijuna više nego dan ranije. Najveći promet ostvaren je dionicom Valamar Adrije, 1,6 milijuna kuna, a cijena joj je porasla otprilike 4 posto, na 178,98 kuna.

Po likvidnosti, slijedi dionica Končara EL, s 1,2 milijuna kuna prometa i rastom cijene za 1,31 posto, na 694 kune.

„Ne očekujem danas veće oscilacije Crobexa, jer stagniraju već danima. No, zbog vijesti o daljnjem snižavanju hrvatskog rejtinga vjerojatno će danas imati negativni predznak“

Milijunski promet imala je još dionica HT-a, pri čemu joj je cijena ojačala 0,35 posto, na 171,1 kunu.

Znatnije se trgovalo i dionicom Magme, kojom je ostvareno 813.000 kuna. Cijena joj je oscilirala između 2,35 i 3,05 kuna, a trgovanje je završila na 2,62 kuna, u minusu 5,42 posto. Jučer je ta tvrtka sklopila predstečajnu nagodbu s vjerovnicima.

U mirnom trgovanju, po padu cijene za gotovo 10 posto, na 33,96 kuna, izdvaja se dionica Dalekovoda. Posljedica je to objave obvezujuće ponude za dokapitalizaciju kompanije od strane Konsolidatora u iznosu od 150 milijuna kuna, izdavanjem najviše 15 milijuna dionica po cijeni od 10 kuna.

„Ne očekujem danas veće oscilacije Crobexa, jer stagniraju već danima. No, zbog vijesti o daljnjem snižavanju hrvatskog rejtinga vjerojatno će danas imati negativni predznak“, kaže Marko Oluić, broker iz Podravske banke.

Agencija Standard & Poor's snizila je danas dugoročni kreditni rejting Hrvatske na inozemnu i domaću valutu s BB+ na BB, uz stabilne izglede, jer bi se recesija mogla nastaviti šestu godinu zaredom.

Nešto volatilnije trgovanje Oluić očekuje idućega tjedna, kada počinje sezona objava financijskih izvješća domaćih kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje.

„A danas bi u fokusu investitora i dalje mogle biti dionice turističkih tvrtki, te Dalekovoda i Magme“, navodi Oluić.

Na inozemnim burzama, pak, nastavljena je korekcija cijena dionica na niže.

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones indeks pao treći dan zaredom jer su ulagače obeshrabrile naznake usporavanja rasta kineskog gospodarstva, a ni poslovni rezultati američkih kompanija nisu uvjerljivi.

Dow Jones indeks potonuo je 1,07 posto, dok je S&P 500 pao 0,89, a Nasdaq indeks 0,57 posto.

I na azijskim su burzama jutros cijene dionica pale, nastavivši tako negativni niz koji je jučer potaknuo podatak o usporavanju industrijske aktivnosti u Kini.

„Na daljnji smjer kretanja inozemnih burzi ponajviše će utjecati nove objave poslovnih rezultata kompanija, koje dosad nisu baš bile ohrabrujuće“, zaključuje Oluić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kreditni rejting, crobex, zagrebačka burza, Marko Oluić, Standard & Poor's